PET tavs om juleterror-trussel

Efterretninger fra irakiske ministre om terrorrisiko får ikke PET til at ændre den kun tre uger gamle trusselsvurdering, hvor det allerede fremgår, at Danmark er et prioriteret terrormål.

En mand sprængte sig selv og sin bil i luften midt i Stockholm lørdag eftermiddag. Ifølge irakiske ministre tyder det på, at der er planlagt flere terrorangreb i juletiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen planer om et yderligere forhøjet terrorberedskab i Danmark i kølvandet på to irakiske ministres advarsel om, at bombesprængningerne i Stockholm sidste weekend formentlig kun var de første af en række aktioner, som al-Qaeda planlægger mod europæiske lande i løbet af julen.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger, som bl.a. er fremkommet i den britiske avis, Daily Mail, og det svenske nyhedsbureau, TT, der citerer irakisk efterretningstjeneste for, at truslen indikerer, at netop Danmark kan blive mål for et terrorangreb.

Prioriteret mål

PET henviser til den seneste trusselsvurdering fra 23. november, hvoraf det fremgår, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark, bl.a. forårsaget af genoptrykningen af Muhammedtegningerne i februar 2008

”Det betyder, at Danmark og danske interesser anses for at være et prioriteret terrormål", hedder det i trusselsvurderingen, som er udarbejdet af PETs Center for Terroranalyse, der også består af medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste, Udenrigsministeriet og Beredskabsstyrelsen, og som løbende vurderer trusselsniveauet.

Specifik terrortrussel

I forbindelse med offentliggørelsen af den seneste trusselsvurdering sagde PET-chef Jacob Scharf bl.a.

- PET finder anledning til at fremhæve, at trusselsbilledet er alvorligt, og at der er en specifik terrortrussel mod personer og lokaliteter med tilknytning til tegningesagen. Samtidig er der fornyede indikationer på, at terrorgrupper i udlandet søger at sende terrorister til Danmark for at begå terrorangreb.

PET har anmodet landets politikredse om foreløbig indtil udgangen af december at skærpe den politimæssige opmærksomhed i forhold til terrortruslen.