Sverige overvåger 200 islamister

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har kortlagt næsten 200 islamistiske ekstremister. Omkring hver tredje indgår i globale netværk. Ingen tilsvarende undersøgelse i Danmark.

Säpo overvåger ca. 200 islamister i Sverige, men fik ikke læst mailen fra selvmordsterroristen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Säpo - det svenske svar på Politiets Efterretningstjeneste, PET - overvåger knap 200 islamistiske ekstremister.

Det fremgår af en kortlægning af det yderligtgående islamistiske miljø i Sverige, som Säpo fremlagde i går.

De »farligste« islamister menes at være dem, der rejser til mellemøstlige og afrikanske lande for at modtage træning, men hvor mange det er, er ikke oplyst. Og samtidig fremgår det af rapporten, at radikaliseringen sker i Sverige - ikke i de lande, som de ekstremistiske muslimer er indvandret fra.

Omkring 80 pct. af de knap 200 overvågede person-er har forbindelser til hinand-en, men tallet er muligvis endnu højere, oplyste Malena Rembe fra Säpos enhed for kontraterrorisme i går.

Ifølge hende radikaliseres den enkelte muslim ofte af egen drift og via internettet og andre virtuelle fora. Sprogstudier og religiøse studier i udlandet ses ikke som en risikofaktor, fastslår rapporten.

Selvmordsbombemanden, der sprængte sig selv i luften i Stockholm i lørdags, er ikke med i rapporten. Det skyldes, at Säpo ikke havde antydninger af, at den svensk-irakiske terrorist var en del af det kortlagte, ekstremistiske netværk, oplyste Säpo-generaldirektør Anders Danielsson

Rapporten finder ikke belæg for, at antallet af islamistiske ekstremister vil øges, og de knap 200, der overvåges, retter først og fremmest deres vrede mod de udenlandske styrker i muslimske lande og mod de regimer i den muslimske verden, som anses for at være korrupte og ikke står for den tolkning, som islamisterne anser for at være den sande.

Behov for mere viden

Den svenske demokratiminister Birgitta Ohlsson oplyser, at hun skal til Danmark en af de kommende dage for at snakke om den danske antiradikaliseringsindsats

»Det er tydeligt, at vi har brug for mere kundskab om islamistisk ekstremisme,« sagde ministeren.

Herhjemme har PET ikke offentliggjort en tilsvarende kortlægning af det islamistiske miljø. »En del af forklaringen er, at det er vanskeligt præcis at definere en islamistisk ekstremist, men PET er nok også tilbageholdende med oplysningerne, fordi man ikke vil risikere at afsløre arbejdsmetoder og kilder,« siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erslev Andersen.