Per Stig forudser tortur-opgør med Bush

Borgerlige danske politikere forudser, at USA vil kulegrave og måske endda retsforfølge Bush-administrationen. Venstres Søren Pind kalder Bush-æraen for »moralsk korrupt«.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om to dage tager USA afsked med præsident George W. Bush, men der venter ham og hans folk et efterspil, og for nogle kan det endda ende i retten.

Den danske udenrigsminister, Per Stig Møller (K), forudser, at USA under den kommende præsident, Barack Obama, vil kulegrave Bush-administrationens brug af hårdhændede afhøringsmetoder mod fanger i bl.a. Guantanamo og Abu Ghraib. Metoder, som internationale eksperter kalder tortur.

»USA er en retsstat, og erfaringen er, at Senatet forfølger sagerne kraftigt. USA er jo ikke nogen bananrepublik,« siger udenrigsminister Per Stig Møller.

Barack Obama har gjort klart, at han vil gøre op med brugen af de hårdhændende afhøringsmetoder, og at eventuelle lovbrud bør retsforfølges. Men han har omvendt også sagt, at han vil se fremad og ikke drive klapjagt på Bush og hans folk, når han fra på tirsdag tages i ed som ny præsident.

Venstres udenrigsordfører Søren Pind er dog »ikke bekymret for«, at ansvarlige for mulige lovbrud dermed går fri: »Det hele skal nok komme for en dag. Hvis ikke Obama-administrationen selv tager initiativ til en undersøgelse, så sørger Kongressen eller medierne for, at det kommer til at ske.«

Ifølge Søren Pind er de seneste års »institutionalisering« af torturlignende metoder medvirkende til, at Bush-æraen må betegnes som »moralsk korrupt«.

Medansvar
En ny rapport fra det amerikanske Senat dokumenterer, at præsident Bush og andre topfolk med deres godkendelser af brutale afhøringsmetoder var medansvarlige for de fangeovergreb, som siden har fundet sted. Et enigt forsvarsudvalg med 13 demokrater og 12 republikanere fastslår, at beslutningerne var en »direkte årsag« til de skandaløse forhold i bl.a. Abu Ghraib-fængslet i Irak.

Dermed gør udvalget op med den hidtidige forklaring om, at overgrebene i Abu Graib alene skyldtes »nogle få rådne æbler« blandt soldaterne, som Bush har udtrykt det. En af senatorerne bag rapporten er den tidligere republikanske præsidentkandidat, John McCain: »Det må aldrig ske igen,« siger han om afhøringsmetoderne.

De Konservatives udenrigsordfører, Tom Behnke, kalder Senatets rapport for »ubehagelig«: »Det er forhold, som er helt uacceptable. Alle skal holde sig inden for de internationale konventioner. Jeg håber og tror, at det vil blive undersøgt og dokumenteret til bunds, og jeg er fuld af fortrøstning over for, at amerikanerne nok skal stille de ansvarlige til ansvar.«

Dansk Folkepartis Søren Espersen er enig: »Jeg mener bestemt, at det er i USAs interesse, at ansvarlige for eventuel tortur, bør retsforfølges. Det er en selvfølgelighed for os i Danmark, at der tages alvorligt på tortur. Jeg er også overbevist om, at USA vil gøre sin pligt i disse sager.«

Danskere bakker op
Udenrigsminister Per Stig Møller afviser, at den danske regering som USAs allierede i Afghanistan og Irak direkte skal afkræve amerikanerne en undersøgelse: »Vi har undsagt det kapitel i Amerikas historie, og sagerne undersøges jo allerede i USA. Amerikanerne kan godt rydde op efter sig selv ved hjælp af deres retssystem. Det behøver de ikke mig til,« siger han.

Ifølge en Gallup-undersøgelse for Berlingske Tidende har udenrigsministeren opbakning fra danskerne til sin holdning. 44 procent afviser, at den danske regering skal kræve et retsopgør i USA. 30 procent mener, at den skal. Resten har ikke taget stilling.