Nyt Charlie Hebdo-magasin skriver om terror i København

Den nye udgave af satiremagasinet Charlie Hebdo indeholder ikke tegninger af Muhammed, men der er skrevet en del både religion og terrorangrebene i København.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katte tegnet på en lyserød baggrund med teksterne »Vi vil ikke have mere lort« og »Specialnummer, LOL-katte«.

Sådan ser en af tegningerne ud i den nye udgave af satiremagasinet Charlie Hebdo, der er kommet på gaden i Frankrig onsdag - den første almindelige udgave siden terrorangrebet mod bladets redaktion 7. januar.

Og kattetegningen beskriver meget godt stemningen i det nye magasin, hvor man helt har afholdt sig fra at lave nye Muhammed-tegninger, men dog sender en skriftlig røffel af sted mod folk, der udøver vold på baggrund af religion. I den forbindelse nævnes både terrorattentaterne i Paris og København.

Det er anden udgave at Charlie Hebdo efter terrorangrebet mod bladets redaktion i Paris i januar, hvor 12 personer blev dræbt - heriblandt otte Charlie Hebdo-medarbejdere. Den første udgave efter attentatet var en særudgave.

I det nye magasin nævnes terrorangrebene i København i lederen, hvor der uddeles spydig kritik af dem, der forsøger at forklare eller måske endda forsvare terroristerne med overvejelser om, at tegnere selv er med til at puste til ilden.

»Bedst som »Charlie« er ved at udkomme igen, sker et næsten identisk angreb i København. Færre dødsfald, men samme mål: At få dem, som tror på ytringsfrihed, til at tie og at udrydde jøderne. Dem, som forsøger at finde begrundelser - måske endda undskyldninger - for morderne, og beskylder tegnere for selv at kaste benzin på bålet, hvad er deres forklaring på at ville afbøde de antisemitiske morderes ansvar?« står der i lederen.

Her henvises der til terrormålene i København - et debatarrangement om ytringsfrihed på kulturhuset Krudttønden samt synagogen på Krystalgade i København.

Herefter kritisere Charlie Hebdo-redaktionen både de, som støtter voldshandlingerne, samt de »pseudo-intellektuelle« og deres selvtilfredse forklaringer på terrorangrebene.

»Angrebene i Paris og København indikerer, at der endnu vil gå noget tid med blodsudgydelser, før alle religioner definitivt accepterer rammerne for demokratiet, som ikke står til forhandling,« står der.

Den første udgave af magasinet efter terrorangrebet, som havde profeten Muhammed på forsiden, blev solgt i over syv millioner eksemplarer mod et oplag på kun 60.000 før angrebet. Det nye nummer forventes at blive solgt i 2,5 millioner eksemplarer, fortæller redaktionen ifølge Le Monde.

På forsiden af det nye blad ses en nærmest frådende forsamling tegnede figurer på en rød baggrund, der løber efter en hund, der har Charlie Hebdo i munden. I forsamlingen er både den franske politiker Marine Le Pen, tidligere præsident Nicolas Sarkozy, paven, en jihadist og en journalist.

Trods befolkningens opbakning og storindkøb af magasinet efter terrorangrebet, er der mismod at spore i det nye magasin.

»Alle støttede »Charlie« (...), men hvor mange tør tegne og offentliggøre en blasfemisk tegning? Så få. Folket støtter »Charlie«, som de støtter tyren i arenaen. For hvem ved, en dag dør »Charlie« måske, udmattet af banderillas (kort spyd, der bruges i tyrefægtning, red.), til bifaldet fra den beundrende folkemængde,« lyder det.