Tegneren Luz forlader Charlie Hebdo

Det satiriske magasin Charlie Hebdo mister en af sine mest kendte tegnere. Renald Luzier har fået nok af Muhammed-tegninger og søvnløse nætter.

Det satiriske magasin Charlie Hebdo mister en af sine mest kendte tegnere. Renald Luzier (tv) har fået nok af Muhammed-tegninger og søvnløse nætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BUREAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: Tegneren Renald Luzier, kendt som Luz, har ifølge Reuters besluttet at forlade det franske satiriske magasin Charlie Hebdo, der 7. januar blev angrebet af to bevæbnede islamister, som begik en veritabel massakre.

Det skete angiveligt som hævn for Muhammed-tegninger, der tidligere var bragt i magasinet.

Ved angrebet blev fire af bladets tegnere dræbt, mens seks andre ansatte også mistede livet. Yderligere blev to betjente dræbt uden for magasinets redaktion.

Renald Luzier kom på dagen for attentatet for sent til sin egen død. Han sov over sig og deltog ikke i det ugentlige redaktionsmøde, som gerningsmændene brød ind i og begyndte at skyde løs mod de tilstedeværende.

Efterfølgende besluttede de overlevende at fortsætte udgivelsen af Charlie Hebdo, og med et gigantoplag på fem millioner eksemplarer kom magasinet 13. januar på gaden med en Luz-tegning på forsiden, hvor profeten Muhammed med en tåre fra øjet erklærer - »Alt er tilgivet«.

Gerningsmændene blev dræbt i en omfattende menneskejagt og 13. januar-nummeret rummer også den ikoniske tegning af de to dræbte islamister, der ankommer til Paradis og undrende spørger, hvor de 70 lovede jomfruer er henne, hvortil svaret bag en sky lyder: »De er sammen med dem fra Charlie Hebdo. Tabere!«

Men nu har Luz fået nok. Presset et blevet for stort.

»Hver udgave har været en tortur, fordi de andre ikke længere er her,« har han sagt.

Samtidig har han også erklæret, at han ikke vil lave flere tegninger af profeten Muhammed, fordi han har fået nok af dem.

Ifølge BBC vil Renald Luzier forlade Charlie Hebdo til september, og han siger, at beslutningen er »et meget personligt valg«.

Luz, der har været tilknyttet magasinet siden 1992, siger også:

»At ligge søvnløs om natten, påkalde sig de døde og spekulere på, hvad Charp, Cabu, Honore og Tignous ville have gjort, det er udmattende,« lyder det fra ham med henvisning til sine dræbte kolleger, Stephane Charbonnier - »Charb«, Jean Cabut - »Cabu«, Bernard Verlhac - »Tignous« og Philippe Honore.