Nye fossiler tyder på, at det første menneske var europæer – og ikke afrikaner

Et nyt fund får et bulgarsk ledet forskerhold til at mene, at vores forfædre kommer fra Europa og ikke Afrika. Men det er ikke alle forskere, som ukritisk klapper i hænderne over sensationsnyheden.

ARKIVFOTO. Måske stammer de første mennesker slet ikke fra Afrika – men i virkeligheden fra Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontroversielle udmelding, kommer fra et forskerhold, der har undersøgt græske og bulgarske fossiler – og deres resultater vender tilsyneladende op og ned på alt, hvad forskningen hidtil har antaget. For konklusionen er, at en af de mest mysteriøse europæiske aber faktisk i virkeligheden var en menneskelig forfader. Det skriver New Scientist.

Og da fossilerne er ældre end de fossiler, man har af de første menneskelige forfædre i Afrika – mener forskerne, at de første mennesker altså blev født i Grækenland og Bulgarien.

Nikolai Spassov og hans forskerhold fra det Nationale Museum for Naturhistorie i Bulgarien satte sig for at undersøge en kæbeknogle og en tand fra Grækenland og Bulgarien.

Fossilerne, som forskerne mener er fra vores første menneskelige forfader, vurderes at være mere end syv millioner år gammel fra en abe kaldet Graecopithecus.

Graecopithecus’en har levet i Europa længe efter, at de andre aber var forsvundet fra kontinentet, og gennem blandt andet en CT-scanning kunne forskerne konkludere, at fossilerne er sådan konstrueret, at de må komme fra en hominin, altså en såkaldt menneskeabe, og ikke en almindelig abe, der er længere væk fra slægtskabet til mennesket end homininen.

Med så lidt fossilmateriale er Graecopithecus’en den abe, vi ved mindst om, og da kæbeknoglen oven i købet er mere slidt end godt er, har det være enormt svært for Nikolai Spassov og hans forskerhold at konkludere noget som helst. Men gennem en såkaldt mikro-CT-scanning kunne holdet alligevel se, at knoglestrukturen var bygget på en sådan måde, som ikke man ikke ser hos almindelige aber.

»Denne knoglekonstruktion er indtil nu kun kendt for at forekomme hos førmennesker og mennesker,« fortæller Spassov til New Scientist.

Flere andre forskere er kommet på banen og har kritisk udfordret den nye forskning, og selv om de fleste anerkender resultaterne som absolut interessante, er der flere der mener, at den begrænsede fossilmængde, gør det svært at konkludere noget fast.

Men hvis vi lige vender det blinde øje til kritikerne et øjeblik, er det nu sjovere at tro på den nye revolutionerende forskning og fra nu af kunne sige, at de første mennesker næsten kom fra Danmark. I hvert fald en del tættere på vores lille andedam end Afrika.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland