Nyt fossilfund kan ændre alt: Skal historien om livets oprindelse skrives om?

Nye fund tyder på, at den simpleste form for liv på Jorden opstod langt tidligere end antaget.

På dette mikroskop-billede stillet til rådighed af forsker Matthew Dodd ses de strukturer, som muligvis er tegn på, at den simpleste form for liv på Jorden opstod tidligere end hidtil antaget. Foto: AP/Matthew Dodd Fold sammen
Læs mere

Liv på Jorden opstod måske tidligere end hidtil antaget.

Videnskabsfolk har i canadiske klippestykker fundet verdens ældst kendte fossiler (forstenede organismer, red), skriver Financial Times.

Der er tale om rester af mikrober, som er tidsfæstet til at have levet for mellem 3,8 og 4,3 milliarder år siden.

Fossilerne er opdaget i det østlige Canada, hvor nogle af verdens ældste sedimentære bjergarter findes, af forskere tilknyttet University College i London (UCL).

»Vores opdagelse støtter tanken om, at livet opstod fra varme kilder på havbunde kort tid efter, at planeten Jorden blev dannet«, siger UCL-forsker Matthew Dodd, der er hovedforfatter på en videnskabelig artikel i magasinet Nature om opdagelsen.

Det antages, at Jorden opstod for omkring 4,5 milliarder år siden.

Indtil nu har de ældst kendte organismer været mikrofossiler fundet i det vestlige Australien. De menes at være 3,46 milliarder år gamle.

I 2016 hævdede en australsk forsker at have fundet tegn på bakteriestrukturer i 3,7 milliarder år gamle klippestykker i Grønland.

Flere forskere har dog udtrykt sig skeptisk over for den påstand.

/ritzau/