Nu advarer Pentagon mod populære DNA-test: Kan bringe hemmelige operationer i fare

Populære DNA-test kan udsætte amerikanske soldater for fare, mener det amerikanske forsvarsministerium. Militæret har selv brugt DNA-data i højtprofilerede operationer.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, advarer nu militært personel mod at anvende kommercielle DNA-test. Det kan bringe militære operationer i fare, mener den amerikanske viceforsvarsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Baradat/AFP/Ritzau Scanpix

»Find de slægtninge, du ikke vidste, at du havde.«

Sådan lyder et salgsargument fra et af de firmaer, der tilbyder at kortlægge din genetiske kode og dermed din families ophav. Det tilbud har op mod 19 millioner amerikanere taget imod de senere år.

Men nu advarer det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, kraftigt imod den type gentest. De følsomme DNA-oplysninger kan nemlig falde i forkerte hænder og bringe militære operationer i fare.

»At videregive genetisk information til udenforstående udgør en personlig og operationel risiko for militært personel,« står der i et brev udsendt af den amerikanske viceforsvarsminister, Joseph D. Kernan.

Kennan opfordrer al militært personel til fremover at undgå DNA-test målrettet det brede forbrugermarked.

Spytklat i en glasbeholder

Ifølge Pentagon kan »udenforstående parter« i værste fald bruge DNA-data til »masseovervågning og muligheden for at spore individer uden deres tilladelse eller vidende«.

Brevet kom forleden frem i mediet Yahoo News. Over for The New York Times bekræfter Pentagon dets ægthed.

De billige DNA-test, der oftest bygger på en spytklat i en glasbeholder, er blandt andet populære som jule- og fødselsdagsgaver. De lover en analyse af folks genetiske ophav og muligheden for at finde slægtninge, der også har testet deres DNA.

Men omgangen med de følsomme DNA-oplysninger har vakt debat. Alene databasen GEDMatch har således DNA-data fra 1,2 millioner amerikanere.

Flere af firmaerne bag de mange data videresælger data i anonymiseret form til medicinalselskaber, og amerikansk politi har tidligere fået adgang til de private DNA-baser i jagten på forbrydere.

Samtidig viser forsøg, at det er lettere end ventet at finde frem til personen bag ellers anonymiseret DNA ved at krydstjekke oplysninger med andre registre.

De mange risici kan være særligt problematiske for militærpersoner. Analyserne kan indeholde oplysninger om kroniske sygdomme, psykiske sygdomme eller særlige sårbarheder.

Samtidig kan kommercielle DNA-baser misbruges til at identificere militærpersoner, der har deltaget i højtprofilerede operationer som likvideringen af Osama bin Laden.

»I en verden, hvor få celler kan bruges til at identificere en person, findes der ikke hemmelige operationer og ingen anonymitet,« siger Erin Murphy, juraprofessor ved New York University, til Yahoo News.

Hvis din grandfætter arbejder for CIA

Den mulighed åbner sig, hvis blot slægtninge til de pågældende militærpersoner har afgivet DNA-test.

»Det er ikke svært at forestille sig, at personer letsindigt deler den slags information online uden at indse, at deres grandfætter er Navy Seal-soldat eller CIA-agent,« siger Erin Murphy.

En amerikansk militærchef pegede sidste år på, at de kommercielle DNA-test i fremtiden kan bruges af fjendtlige magter til at skræddersy biologiske våben.

Amerikanske specialtropper dræbte al-Queda-lederen Osama bin Laden i Pakistan i maj 2011. Identifikationen af liget skete til dels på baggrund af DNA-test. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vanderlei Almeida/ADF/Ritzau Scanpix.

Amerikanske efterretningstjenester har også anvendt DNA til at lokalisere militære mål. Den britiske avis The Guardian afslørede i 2011, at CIA havde indhentet DNA-materiale fra al-Qaeda-lederen Osama bin Ladens familie i Pakistan under dække af et vaccinationsprogram.

Modsat i tilfældet med et password eller et kreditkort har det langsigtede konsekvenser, hvis dine DNA-data kompromitteres, siger Matt Mitchell fra NGOen Tactical Tech.

»Du kan få et nyt kreditkort. Du kan ikke udskifte dine gener,« siger Matt Mitchell til Business Insider.

Det amerikanske militær tager ingen chancer. De fraråder »indtil videre« alt personel at benytte de pågældende DNA-test.

Simon Kruse er Berlingskes internationale teknologikorrespondent