New Orleans slipper billigt fra Isaac

Der er foreløbig ingen tegn på, at orkanen Isaac vil få samme alvorlige konsekvenser, som orkanen Katrina gjorde for syv år siden.

Selvom Isaac har tabt pusten, advarer myndighederne om, at faren ikke er drevet over. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEAN GARDNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at orkanen Isaac vil lade de hårdt prøvede indbyggere i New Orleans slippe relativt billigt.

Isaac, der er aftaget i styrke og derfor nu teknisk set er en tropisk storm, har ganske vist raseret i Louisiana og nabostaterne Mississippi og Alabama. Men den lader til at få langt lavere omkostninger på både det menneskelige og økonomiske plan, end orkanen Katrina, der ramte det samme område for syv år siden.

Katrina kostede flere end 1800 mennesker livet, mens de foreløbige opgørelser peger på, at Isaac har dræbt op mod 29 personer i Haiti og Den Dominikanske Republik.

Virksomheden Eqecat, der beregner omkostninger for forsikringsselskaber i forbindelse med katastrofer, anslår, at Isaac foreløbig har skabt ødelæggelser for 2,5 milliarder dollar - svarende til 15 milliarder kroner. Til sammenligning endte Katrinas hærgen med at koste omkring 125 milliarder kroner, skriver Reuters.

Selvom Isaac har tabt pusten, advarer myndighederne om, at faren ikke er drevet over. Isaac bevæger sig stadig med vindstød på op til 110 kilometer i timen, og der er derfor stadig risiko for stormflod og oversvømmelse, som kan ende med at koste liv. Det fik myndighederne i New Orleans til at indføre et udgangsforbud i perioden mellem solnedgang og solopgang natten til torsdag.

Men indtil videre tyder det på, at de kostbare dæmninger, som blev opført efter Katrina for at undgå fremtidige katastrofer, har været pengene værd.

- Der er ingen risiko. De holder, præcis som vi ventede og gør lige det, de skal, oplyser New Orleans borgmester, Mitchell Landrieu.

Flere steder i Louisiana og Mississippi overstiger de kraftige vandmasser, som Isaac har ført med sig, digerne, og mange indbyggere i de to stater har fået oversvømmet deres hjem. I byen Arabi i Louisiana er der faldet 57 centimeter regn, og mere end 700.000 borgere i staten står uden strøm.

Myndighederne har derfor været nødt til at rykke ud for at hjælpe borgere, der er strandet i deres eget hjem. I Louisiana er 1.500 indbyggere blevet evakueret, og ifølge den lokale guvernør Bobby Jindals kontor er der yderligere 1.500, der har brug for at blive evakueret. Staten har hyret 89 busser til at fragte de evakurede i sikkerhed, skriver BBC.