Nej, USAs næste ambassadør i Danmark bliver nok ikke en Fogh Rasmussen

Spillet om den amerikanske ambassadørpost i Danmark er i gang, og selv om rygterne er mange, så kan ét rygte manes i jorden - måske.

Henrik Fogh Rasmussen bliver nok ikke USAs næste ambassadør i Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Rygterne har svirret længe. At den tidligere statsminister og NATO-chef Anders Fogh Rasmussens søn, Henrik, ville blive USAs næste ambassadør i Danmark. Henrik Fogh Rasmussen har sit eget firma i USA, er amerikansk statsborger og har støttet den amerikanske præsident Donald Trumps kampagne. Det er det første skridt til at få en ambassadørpost.

En af dem, der har argumenteret mest hårdnakket over for Trumps folk for, at den næste ambassadør i København skulle være Henrik Fogh Rasmussen er topchefen for den mest indflydelsesrige konservative tænketank i Washington, Kenneth Weinstein fra Hudson Institute. Han siger til Berlingske, at Henrik Fogh Rasmussen vil være topkvalificeret til stillingen efter den populære demokratisk udpegede ambassadør, Rufus Gifford, som allerede har forladt posten i Danmark.

»Henrik er en personlig ven, men ingen kan argumentere imod hans kvalifikationer. Han kender Danmark, Han kender Europa, og han kender USA. Men jeg tror ikke længere, at han er kandidaten«, siger Weinstein til Berlingske.

Traditionen er, at den nye amerikanske præsident udpeger en lang række ambassadører rundt om i verden. Mange steder er det ikke karriere-diplomater, der bliver ambassadører modsat i Danmark, hvor ambassadørerne udpeges af Udenrigsministeriet, og som regel har tjent sig op gennem graderne ved mindre poster på ambassaderne.

Ambassadørposter

I USA tildeles ambassadørposterne til personer, der på den ene eller den anden måde har støttet den kandidat, der vinder præsidentvalget. Som regel udpeges den nye ambassadør i Danmark i slutningen af august eller i begyndelsen af september. Den person, præsidenten peger på, skal igennem en høring i Kongressen, inden de endelig bliver udnævnt.

En anden, der har været rygter om, er Trumps svigerdatter Vanessa Trump, der er gift med Donald Trump Jr. Hun har familieforbindelse til Danmark gennem komponisten Kaj Ewans, som immigrerede til USA i 1950erne.

Rygterne om Henrik Fogh Rasmussen fik ekstra næring, da Anders Fogh Rasmussen ændrede holdning til Trump og begyndte at være meget positiv over for den nyvalgte præsident fra at have været relativ negativ. Og selv om tingene næppe helt hænger sådan sammen i det virkelige liv, så bliver alle ændringer - især politiske udmeldinger - mål og vejet i Washington. Så derfra og så til at nævne Henrik Fogh Rasmussen som kandidat, der der ikke langt. Men rygtet var også mere konkret end som så. For han havde stærke støtter i konservative kredse i Washington.

Hvem det bliver er fortsat uvist, og i mellemtiden er posten ubesat. Hvis det går efter planen vil der gå endnu nogle måneder, inden danskerne ved det med sikkerhed. Men med den nuværende hast i udnævnelserne i USA kan der også kommer til at gå betydeligt længere tid. Danmark er ikke en toppost, men er typisk en, der gives til folk enten med en særlig interesse for Danmark eller til personer, der ganske vist har støttet præsidenten, men ikke været en af de mest fremtrædende i den rolle.