Mens du sov: Nordkoreansk missil eksploderer efter opsendelse

Nordkorea har testet endnu et ballistisk missil, tre er anholdt for at skaffe våben til terror i Paris og EU27-ledere gør klar til kontant afregning med briterne. Berlingske giver dig her overblikket over nattens nyheder fra udlandet.

Tidligere i april affyrede Nordkorea også et ballistisk missil. Det blev affyret ud over Det Japanske Hav (arkivfoto). Reuters/Damir Sagolj Fold sammen
Læs mere

Sydkorea: Nordkoreansk missil eksploderer efter opsendelse

 

Pyongyang. Nordkorea har testaffyret et ballistisk missil sent fredag aften dansk tid. Missilet blev affyret nord for landets hovedstad, Pyongyang, men opsendelsen mislykkedes.

Det oplyser det sydkoreanske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

- Nordkorea affyrede et uidentificeret missil fra et sted i nærheden af Bukchang i Gyeongnam-do tidligt i morges (lørdag morgen koreansk tid, red.), oplyser Sydkoreas militær i en erklæring.

- Det anslås, at det har fejlet.

- Missilet eksploderede tilsyneladende få sekunder efter opsendelsen, står der videre i erklæringen.

I Washington bekræfter en embedsmand fra det amerikanske forsvar over for nyhedsbureauet AFP, at Nordkorea har affyret et missil.

I løbet af det seneste år har Nordkorea affyret en stribe missiler og gennemført atomprøvesprængninger i strid med FN's resolutioner.

Tidligere i april affyrede Nordkorea også et ballistisk missil. Det blev affyret ud over Det Japanske Hav. Affyringen skete, umiddelbart efter at USA's præsident, Donald Trump, havde sagt, at Kina skal tage ansvar i forhold til Nordkorea.

Onsdag var Senatet, det øvre hus i USA's kongres, inviteret til briefing i Det Hvide Hus om forholdet til Nordkorea.

Meldingen efter mødet var, at USA vil gå diplomatiets vej over for den nordkoreanske leder Kim Jong-uns styre.

Ved et møde i FN's Sikkerhedsråd fredag understregede USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, at alle muligheder fortsat er på bordet i forhold til en reaktion på Nordkoreas adfærd.

- For hver vellykket sprængning og missiltest skubber Nordkorea det nordøstlige Asien og verden tættere på ustabilitet og konflikt, sagde Tillerson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tillerson opfordrede Sikkerhedsrådet til at indføre sanktioner mod Nordkorea og suspendere eller nedtone de diplomatiske relationer med landet.

/ritzau/

 

Trump: Nordkoreas missiltest er respektløst over for Kina

 

Washington D.C.. Nordkoreas testaffyring af et missil tidligt lørdag morgen lokal tid er respektløst over for Kina.

Det mener USA's præsident, Donald Trump.

- Nordkorea respekterede ikke Kinas ønsker og dets højt respekterede præsident, da landet opsendte - dog uden succes - et missil i dag. Dårligt!, skriver Trump på Twitter nogle timer efter testen.

Nordkorea testaffyrede sent fredag aften dansk tid et ballistisk missil. Missilet blev affyret nord for landets hovedstad, Pyongyang, men opsendelsen mislykkedes angiveligt.

Det oplyser det sydkoreanske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

- Missilet eksploderede tilsyneladende få sekunder efter opsendelsen, oplyser Sydkoreas militær i en erklæring.

Testen blev udført, blot timer efter den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, havde advaret FN's Sikkerhedsråd om "katastrofale konsekvenser", hvis det internationale samfund - ikke mindst Kina - undlader at presse Nordkorea til at opgive sit våbenprogram.

Ved mødet i FN's Sikkerhedsråd fredag understregede Rex Tillerson samtidig, at alle muligheder fortsat er på bordet i forhold til en reaktion på Nordkoreas adfærd.

- For hver vellykket sprængning og missiltest skubber Nordkorea det nordøstlige Asien og verden tættere på ustabilitet og konflikt, sagde Tillerson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tillerson opfordrede Sikkerhedsrådet til at indføre sanktioner mod Nordkorea og suspendere eller nedtone de diplomatiske relationer med landet.

Ifølge Kina er det urealistisk at forvente, at to lande alene løser konflikten.

- Brugen af magt løser ikke forskellene og vil kun føre til endnu større katastrofer, siger den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Imens lyder reaktionen fra Rusland, at et militært svar vil være katastrofalt.

/ritzau/

 

Tre er sigtet for at levere våben til Paris-angribere

 

Paris. Tre mænd er blevet sigtet for at have leveret våben til en af de tre jihadister, der angreb satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar 2015 og to dage senere en jødisk kosher-butik i Paris.

Det oplyser en unavngiven kilde i det franske retsvæsen.

Sigtelserne kommer, efter at fransk politi onsdag anholdt ti personer i det østlige Paris i forbindelse med efterforskningen af tidligere angreb i landet.

Syv personer er i forvejen sigtet for deres medvirken i angrebene i januar 2015.

12 personer blev dræbt i angrebene - de fleste af dem var tegnere eller journalister på Charlie Hebdo.

Angriberen af det jødiske supermarked i det østlige Paris var Amedy Coulibaly.

Han blev dræbt af franske sikkerhedsstyrker, efter han havde plantet sprængstoffer i butikken.

To andre angrebsmænd blev senere dræbt, da de gemte sig i et trykkeri.

Kort efter angrebene i Paris i januar 2015 anholdt belgiske myndigheder en person for våbenhandel. Dengang undersøgte myndighederne, om personen havde leveret våben til Coulibaly.

Frankrig har de seneste år oplevet flere angreb, der har kostet adskillige mennesker livet og sat landet i undtagelsestilstand.

Senest skød og dræbte en mand en fransk politibetjent og sårede to af hans kolleger på Paris' berømte boulevard Champs-Élysées.

/ritzau/AFP

 

EU27-ledere gør klar til kontant afregning med briterne

 

Bruxelles. De 27 lande, der bliver i EU, er ved at gøre klar til kontant afregning med Storbritannien.

På et topmøde lørdag i Bruxelles vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre 27 EU-ledere vedtage deres overordnede strategi for de svære forhandlinger om den britiske exit.

Her handler det for EU først og fremmest om at begrænse skaderne, når Storbritannien om to år siger farvel til på det tidspunkt 46 års medlemskab.

EU-præsident Donald Tusk skriver i sin invitation til EU-lederne, at det er vigtigt, at alle forstår og accepterer de forskellige faser i exit-forhandlingerne.

- Det betyder, at vi ikke vil diskutere vores fremtidige forhold til Storbritannien, før vi har opnået tilstrækkelige fremskridt på de vigtigste emner, skriver Donald Tusk.

Her står rettighederne for de 3,2 millioner EU-borgere i Storbritannien og for de 1,2 millioner briter i EU øverst på listen.

Desuden skal der klarhed over, hvor meget briterne skal betale for at leve op til de økonomiske forpligtelser, de har påtaget sig som EU-medlem.

Regningen ved udgangen kan løbe helt op i 60 milliarder euro (450 milliarder kroner).

En tredje prioritet er at undgå en hård grænsekontrol mellem Irland og det britiske Nordirland. Det kunne sætte den nordirske fredsproces på spil.

EU-landene har i tiden op til topmødet skærpet tonen i de overordnede retningslinjer, der skal vedtages lørdag.

Det samme er sket i de mere detaljerede forhandlingsdirektiver, hvor EU-Kommissionen arbejder på at udmønte strategien.

De skærpede krav retter sig blandt andet mod borgenes rettigheder og den britiske exit-regning.

EU lægger desuden op til at holde regulering af finanssektoren uden for en fremtidig handelsaftale med Storbritannien. Det træk ventes i givet fald at medføre, at flere finansvirksomheder vil flytte væk fra London.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har varmet op til topmødet med en advarsel til briterne om, at de ikke skal gøre sig nogen illusioner.

- Et land, der ikke er medlem af EU, kan ikke have de samme rettigheder - eller for den sags skyld bedre rettigheder - end et medlemsland, lød budskabet.

- Det kan lyde logisk. Men jeg bliver nødt til at sige det meget klart, fordi nogen i Storbritannien synes at gøre sig illusioner på det punkt, sagde Angela Merkel.

Storbritannien forlader efter planen EU-samarbejdet fredag 29. marts 2019 ved midnat.

/ritzau/