Nordkorea og Malaysia udveksler borgere – og et lig

Giftdrabet på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror har medført en diplomatisk krise mellem Nordkorea og Malaysia. Borgere fra begge lande var fredag del af en usædvanlig byttehandel, der også inkluderede ofret.

Mohd Nur Azrin Md Zin var en af de malaysiske statsborgere, der fredag kunne vende hjem fra Pyongyang i Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHD RASFAN

Tre nordkoreanere, der hidtil har søgt tilflugt på den nordkoreanske ambassade i Kuala Lumpur, kunne i går sætte sig på et fly med retning mod Pyongyang via Beijing.

De tre har længe været sat i forbindelse med det brutale drab på en nordkoreansk mand, der fandt sted 13. februar. Ofret hed Kim Jong-nam, og var halvbror til den nordkoreanske leder Kim Jong-un. Kim Jong-nam døde en smertefuld død efter at have fået smurt en af verdens farligste nervegifte ud i ansigtet. Mordet fandt sted  i afgangshallen i den internationale lufthavn i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur.

Nordkorea har konsekvent nægtet at have kendskab til mordet og mener, at ofret døde af et hjerteanfald.

To kvinder er anholdt og sigtet for at udføre selve drabet, mens politiet kort efter offentliggjorde navne på otte nordkoreanere, de meget gerne ville tale med i forbindelse med mordet. Flere af dem havde dog allerede forladt landet, mens de andre viste at gemme sig på ambassaden.

Det fik det diplomatiske forhold mellem Nordkorea og Malaysia til at bryde fuldstændig sammen. Begge lande hjemkaldte deres ambassadører, mens Nordkorea for tre uger siden satte trumf på ved at forbyde alle malaysiske borgere at rejse ud af landet.

Malaysias premierminister Najib Razak kaldte det for en afskyelig handling, der »reelt set holder vores borgere som gidsler og er i total foragt for al international lov og diplomatiske normer,« hvorefter han indførte et lignende rejseforbud mod nordkoreanere i Malaysia.

Tilbageholdte blev løsladt

Først for et par dage siden begyndte der at tegne sig en løsning på den fastlåste situation.

Et hold nordkoreanske forhandlere med en viceminister i spidsen ankom i Kuala Lumpur, hvor de sammen med repræsentanter for det malaysiske udenrigsministerie kom frem til et kompromis.

Derfor landede ni malaysiske borgere fredag morgen i deres hjemland. De havde indtil da været tilbageholdt i nordkoreanske Pyongyang. Senere samme dag kunne de tre tilbageholdte nordkoreanere i Malaysia sætte sig på et fly den modsatte vej. På flyet var også en kiste med liget af den giftdræbte.

Ifølge den malaysiske avis The Star blev nordkoreanerne inden afrejsen afhørt af malaysisk politi som en del af aftalen. Angiveligt har Nordkorea også sagt god for senere at udlevere liget til ofrets slægtninge.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina