Medie: Trump vil fyre sin udenrigsminister

Præsident Trump og udenrigsminister Tillerson har længe haft et anstrengt forhold - nu peger meget på, at Tillerson fyres eller presses ud inden for få uger.

Ifølge The New York Times vil Trump fyre sin nuværende udenrigsminister Rex Tillerson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas

Det Hvide Hus har en plan om at presse udenrigsminister Rex Tillerson ud og angiveligt inden for de næste uger erstatte ham med CIA-direktør Mike Pompeo, skriver New York Times.

Tillerson og Trump har længe haft et anstrengt forhold, og som avisen påpeger, har det givet en ”turbulent” tid for den tidligere topboss for Exxon Mobil, der i stigende grad er blevet kørt ud på et sidespor siden Trumps indsættelse som præsident i januar.

En stor udenrigspolitisk tale, som Tillerson forleden holdt i tænketanken Wilson Center i Washington, illustrerer ganske godt, hvor forskellige tilgange præsidenten og udenrigsministeren har.

Mens Trump efter sit møde med Vladimir Putin i Vietnam for nylig igen tog den russiske præsident i forsvar, hudflettede Tillerson i sin lange tale Putins Rusland for at bruge ondsindede metoder ”mod USA og Europa for at splitte os”.

Som New York Times skriver, har Trump og Tillerson været på kant med hinanden på en række områder, herunder til atomaftalen med Iran og tilgangen til konflikten med Nordkorea. Trump har tidligere således ydmyget Tillerson offentligt ved på Twitter at skrive, at hans udenrigsminister ”spilder tiden” ved at forsøge at få en diplomatisk løsning med Nordkorea.

NBC NEWS og andre medier har tidligere rapporteret, at Tillerson privat har kaldt Trump for et ”fjols”. Da udenrigsministeren blev presset på, om han virkelig havde sagt det, afviste han ikke over for amerikansk presse, at det netop var ordet, som han havde brugt om sin chef.

Præsident Trump foreslog derefter, i oktober, en IQ-test med Tillerson.

»Jeg tror, det er ´fake news´,« sagde Trump om Tillersons angivelige beskrivelse af ham som et ”fjols”. “Men hvis han sagde det, må vi hellere få en IQ-test. Og jeg ved godt, hvem der vil vinde.”       

Den kortest siddende udenrigsminister i USAs historie

Flere amerikanske medier har de seneste måneder skrevet, at en fyring af Tillerson var på vej. Men også at Tillerson selv var fokuseret på at blive på posten året ud, så han kunne gå med æren i behold. Men selv i dette tilfælde vil han blive den kortest siddende udenrigsminister i USA's  historie.   

I den hemmelige plan om at erstatte Rex Tillerson med Mike Pompeo indgår det ifølge New York Times, at Mike Pompeo på posten som CIA-direktør skal erstattes af den republikanske senator Tom Cotton, der er en nær allieret med Donald Trump. 

Ifølge avisen er det uklart, om Trump har givet sin endelige godkendelse af planen, og om Tillerson vil blive fyret eller måske vil vælge at gå selv. Men stabschef John Kelly har drøftet den med andre, og informationer om planen er sivet til New York Times. Og som avisen selv konkluderer:

”Offentliggørelse af Kellys plan kan ses som et signal til udenrigsministeren om, at det er tid til at gå af.”

I løbet af Trumps første ti måneder i Det Hvide Hus har præsidenten allerede mistet eller selv skilt sig af med en FBI-direktør, en stabschef, en chefstrateg, en pressesekretær og to kommunikationsdirektører.

 

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.

/ritzau/