Rex Tillerson anklages for brud på lov om børnesoldater

Tillersons embedsmænd anklager ham for at bryde en lov, der har til formål at stoppe brugen af børnesoldater.

Foto: POOL. Rex Tillerson.
Læs mere
Fold sammen

En gruppe på omkring 12 embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium har taget det usædvanlige skridt og formelt anklaget udenrigsminister Rex Tillerson for overtrædelse af en føderal lov, der har til formål at stoppe udenlandske hære i at bruge børnesoldater.

Det viser interne regeringsdokumenter, som nyhedsbureauet Reuters har gennemgået.

Et fortroligt notat fra udenrigsministeriet, der hidtil har været hemmeligholdt, viser ifølge Reuters, at Tillerson overtrådte en lov om forebyggelse mod børnesoldater, da han i juni besluttede at fjerne Irak, Myanmar og Afghanistan fra en amerikansk liste over lande, der bruger børnesoldater.

Dette skete nemlig på trods af, at det amerikanske udenrigsministerium offentligt har anerkendt, at børnesoldater bliver brugt i disse lande.

At fjerne landene fra listen gør det lettere for USA at yde militær støtte til dem.

Irak og Afghanistan er tætte allierede med USA i kampen mod islamistiske militante, mens Myanmar er en spirende allieret i USA's bestræbelser på at afbalancere Kinas indflydelse i Sydøstasien.

Dokumenterne viser også, at Tillersons beslutning var i strid med en enstemmig henstilling fra lederne af udenrigsministeriets regionale kontorer i Mellemøsten og Asien samt den amerikanske udsending i både Afghanistan og Pakistan.

Yderligere var beslutningen i strid med en henstilling fra udenrigsministeriets egen afdeling for menneskerettigheder og ministeriets egne advokater.

/ritzau/Reuters