Måling: Clinton vil knuse Trump ved valget

En ny måling giver jordskredssejr til Hillary Clinton. Hun fører med 14 point. Men hvorfor gør republikanske toppolitikere ikke oprør? Fordi de ikke tør. Partirødderne elsker Trump, og det er nu hans parti.

Trump bøllede og brusede i TV-debatten, men seerne sagde bagefter, at Clinton vandt sikkert. Og en ny måling giver hende en føring på 14 point, hvis valget var i morgen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING

Donald Trump kan nu se på det republikanske parti, som præsident Assad ser på Syrien: Det er muligt, at landet er en rygende ruin, men det er hans ruin.

Trump har krænket kvinder, minoriteter, handicappede, krigsfanger, veteraner og et sørgeoptog af ledende partifæller, og republikanerne er alligevel gift med ham, om de vil eller ej, som kongresformand Paul Ryan demonstrerede mandag aften dansk tid. Ryan talte til sine republikanske kongreskolleger, og som han ifølge flere amerikanske medier sagde til dem:

»Jeg vil ikke forsvare Trump mere. Jeg vil ikke optræde ved hans valgmøder. Jeg vil bruge de næste 29 dage på at forsvare vores flertal i Kongressen. I må alle gøre, hvad I finder bedst for jer selv.«

Det er i sig selv en temmelig enestående udtalelse - som Chaucer, der i en krigsberetning i »Canterbury Fortællingerne« siger: »Det er hver mand for sig selv; der er ingen anden vej.«

Men der er to endnu mere enestående, usagte elementer i Paul Ryans ord.

For det første slår han ikke hånden af Trump, og han understreger endda i samtalen, at han ikke trækker sin anbefaling af Trump.

Og hvorfor ikke? Det er ikke, fordi han er enig med ham - Paul Ryan er en liberalkonservativ, som i modsætning til Trump går ind for frihandel og en hård kurs over for Rusland - og det er heller ikke fordi, han betragter Trump som præsidentmateriale.

Så hvorfor støtter han og de andre republikanere ham så?

Fordi de ikke tør andet, skriver journalisten Robert Costa, som formentlig er den reporter, som har det bedste republikanske kildenet. Costa talte mandag med republikanske politikere, og »mange af dem« ønskede at slå hånden af Trump. Men de kunne ikke, sagde de, fordi Trump under TV-debatten natten til mandag fyrede op under partiets græsrødder med ølkasse-retorik om, at han ville smide Hillary Clinton i fængsel, og at Bill Clinton var en »sex-djævel.«  Hvis de slår hånden af Trump, vil partiets græsrødder og vælgere fyre dem som kongresmedlemmer.

Dermed har Trump fanget »den paranoide stil« i det republikanske parti, og dermed har han kuppet partiet og lænket dets politikere til sig. Og det vil forgifte en generation af politisk talent i partiet, siger en kendt republikansk strateg, Rick Wilson, til Washington Post, for spørgsmålet vil lyde:

"Hvad gjorde og sagde I, da Donald Trump kuppede partiet?« Svaret er i ni ud af ti tilfælde, at politikerne stod side om side med »Trumps kvindehad, racisme, sexisme og stupiditet,« og det vil vælgerne holde imod dem lige så længe, som nogen amerikansk vælger kan huske Donald Trump.

Det er det ene usagte - men enestående - element i Paul Ryans ord til sine kolleger. Det andet er mere prosaisk. At han betragter præsidentvalget som tabt. Ryan taler om, at det handler om at forsvare det republikanske flertal i Kongressen, så »en præsident Hillary Clinton ikke får en politisk blankocheck.«

Han siger dermed tilsløret, at spillet er ude, og da ordene faldt, havde han ikke engang set de seneste målinger. Sent mandag landede den første estimerede måling foretaget efter afsløringen af Trumps udtalelser om sex-krænkelser af kvinder. Målingen er foretaget af NBC og Wall Street Journal, og hvis vælgerne skal vælge mellem Clinton, Trump og den libertarianske Gary Johnson, fører Clinton med 11 point. Hvis de skal vælge mellem Clinton og Trump, fører hun med 14 point. Clinton har fordoblet sin føring siden sidste måling, og hvis det ender med at blive resultatet, taler vi om et politisk jordskred af historiske dimensioner.

»Og republikanerne fortjener det,« som den konservative Ross Douthat skrev i New York Times.