Analyse: Trump var Trump - og dermed vinder Clinton

De første målinger viser, at Clinton tog stikket hjem ved TV-debatten. Endda dobbelt. For Trump var giftig og scorede point hos den republikanske base. Og dermed er partiet for alvor gift med ham.

Donald Trump var rigtigt i sit es under aftenens debat mod Hillary Clinton, men spårgsmålet er, om hans es er et trumfkort. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON

Det var ølkasse-Trump, som i nat mødte op til TV-debatten. Det var den samme Trump, som på vælgermøder strør om sig med fornærmelser og får forsamlingen til taktfast at råbe »smid hende i fængsel.« Alle angreb blev pareret med et modangreb eller en giftighed, og alle andre tog fejl, og han gjorde ikke.

I løbet af natten afviste han videoen, hvor han praler af sex-krænkelser af kvinder, og hævdede, at Bill Clinton var værre. Han er den værste forbryder, som nogensinde har nærmet sig politik, sagde han.

Han lovede, at han på sin første dag som præsident vil udnævne en særanklager, som skal gå efter Hillary Clinton, og at Hillary Clinton hører til i fængsel.

Hvad med hans egen vicepræsidentkandidats løfter om at angribe præsident Assad? "Vi har ikke talt om det. Jeg er ikke enig med ham.«

Og selvfølgelig betalte han ikke indkomstskat. Ingen rigmænd betaler indkomstskat. Eller sagt med andre ord: Han kaldte sin rivals ægtemand gennem 41 år for en sexforbryder og voldtægtsmand. Han lovede at ville smide sin politiske modkandidat i fængsel. Han undsagde sin vicepræsidentkandidat. Og han betaler ikke indkomstskat, for det gør rigmænd ikke.

Den slags får deltagerne ved hans vælgermøder til at huje og juble. Det får dem til at stampe i gulvet af lykke og klappe, ind til hænderne svider. Men Donald Trumps vælgermøder er ikke Amerika, de er ikke engang det gamle republikanske parti, de er hans eget trumpistiske Amerika, og de er et sted mellem 30 og 40 pct. af USA.

Og i nat nåede han ikke ud over de 30 til 40 pct, som to målinger efter debatten også viste. Hos CNN sagde 57 pct. af de adspurgte., at Clinton vandt debatten, og kun 34 pct. sagde Trump. Hos YouGov sagde 57 pct., at Hillary Clinton virkede mere præsdientiel. Kun 31 pct. sagde Trump.

Det beviser en væsentlig kendsgerning om valgkampen: At Donald Trump har meget svært ved at tiltrække yderligere støtte end den han allerede har, og at de fleste vælgere betragter ham og siger »nej tak, ellers tak.«

Han skulle i nat for det første overleve videogate og for det andet række ud til andre end de 30 til 40 pct. af vælgerne. Det sidste gjorde han ikke, som lynmålingerne også viser. Og det første lykkedes kun delvist. Han overlevede TV-debatten, han bebrejede Bill Clinton og skød bolden ud af banen, men debatten om hans video er ikke færdig. Langt fra. Og lur mig, om de kommende dage ikke vil bringe flere videoer og afsløringer, og det republikanske parti er nu mere gift med Trump end de var før debatten.

Som Chuck Todd fra NBC sagde:
»Han har gjort det ulige mere svært for republikanske politikere, som vil lægge afstand til ham. For partibasen vil elske hans optræden i nat, og dermed er partiets politikere låst til ham.«.

Eller som den konservative Ross Douthat fra New York Times konstaterede:
»Trump klarede sig lige præcis så godt, at Republikanerne nu ikke kan slippe af med ham. Og det fortjener de.«

LÆS MERE