Buffett afslører selvangivelse og udfordrer skattesky Trump

Rigmanden Warren Buffett lægger skattebetaling fra 2015 frem og opfordrer Donald Trump til at gøre det samme.

Warren Buffett. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING

Omaha. Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, nægter hårdnakket at lade amerikanerne få indblik i sine skatteforhold. Og det har i lang tid irriteret Warren Buffett, en af USA's rigeste mænd.

Buffett, som støtter Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, har derfor mandag offentliggjort sin seneste selvangivelse.

Den viser, at han i 2015 betalte 1,85 millioner dollar i skat til statskassen. Med en indkomst på 11,6 millioner dollar svarer det til en skatteprocent på cirka 16. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg News.

- Jeg har betalt national indkomstskat hvert år siden 1944, da jeg var 13 år, skriver 86-årige Buffett i en pressemeddelelse.

I præsidentvalgkampens anden tv-debat søndag indrømmede Trump, at han i 1995 indberettede et tab på næsten én milliard dollar med det formål at mindske sin skat.

En strategi, antydede Trump, som mange af Hillary Clintons velhavende støtter også gør brug af.

- Warren Buffett indberettede et stort fradrag, fastslog Trump uden at uddybe påstanden.

Ved et vælgermøde med Clinton i august udfordrede Buffett direkte Trump.

De to kunne mødes på "hvilket som helst sted og tidspunkt" og bytte selvangivelser og svare på spørgsmål fra offentligheden, sagde han.

Men sådan et møde har aldrig fundet sted.

Trump forsvarer sig med, at skattevæsnet endnu ikke er færdige med at gennemgå hans selvangivelser.

Den forklaring har hans modstandere brugt til at skyde Trump i skoene, at han har noget at skjule for vælgerne.

Warren Buffett afviser også forklaringen.

Skattevæsnet har adskillige gange gennemgået hans selvangivelser og er faktisk i gang med endnu en undersøgelse, oplyser rigmanden.

- Jeg har intet problem med at frigive mine skatteoplysninger samtidig med denne gennemgang. Og det ville Trump heller ikke have - i det mindste ville han ikke have et lovligt problem, skriver Buffett.

/ritzau/