Lyden af Berlin

Uvorne hunde, rullekufferter, lokale rødder og løbske fester for åbent vindue. Berlin er ikke en by for de støjsensitive

Berlin er ikke en by for de støjsensitive. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er sommer i Berlin – og det betyder frem for alt massevis af turister, leben, gadefester og hurlumhej i det offentlige rum. Fra at være næsten menneskefjendsk gråmeleret masse af tømte gader med nedtrådt slud om vinteren, forvandler Berlin sig om sommeren til et brusende sammensurium af lyde fra hele verden.

Når Berlingskes udsendte betræder sin altan, er det lydene af det multikulturelle samfund, der siger op fra gadebilledet og tester tålmodigheden for støjsensitive sjæle. Berlin kan med andre ord få Distortion til at ligne et meditationskursus for døvstumme pensionister.

Fra altanen kan man  følge med i hverdagslivet for den gruppe af romaer, der holder til i stueetagen i bygningen over for min egen. Om aftenen leger børnene på gaden, mens vågende mødre gjalder kommandoer efter de skrigende børn med en lydstyrke, der ville kunne skære gennem kanonild på Østfronten. Ofte bliver de voksne romaer sent på aftenen afhentet af dyttende biler, der brager hvad der lyder som østeuropæiske pophits gennem gaden.

Den slags ser vi stort på i vores kvarter.

Det er heller ikke usædvanligt, at der sent på natten bliver kastet lidt fyrværkeri ud af vinduet fra bygningen overfor. Hvem kanonslags-entusiasten er, er det trods intensiv overvågning endnu ikke lykkedes mig at finde ud af. Men hey: Vi har jo kun det støj, vi selv laver, og et natteknald i ny og næ bidrager kun til stemningen.

Kun da et ungt italiensk iværksætter-par for nylig åbnede en vegansk café og besluttede, at det ville være en god idé at lokke kunder til biksen med en ugentlig techno-gadefest, var der en vis utilfredshed at spore blandt gadens beboere. Nu er italienerne væk.

Og så er der naturligvis rullekufferterne, der trækkes gennem Kreuzbergs brostensbelagte gader. Dakkedak, dakkedak, dakkedak, siger det, når unge skandinaver tjekker ud af deres AirBnB-lejligheder og slæber oppakningen mod den nærmeste togstation. For år tilbage blomstrede hadet til turisterne blandt visse dele af byens indbyggere, der malede graffiti med aldeles urealistiske slogans som »Rullekufferterne ud af Berlin«.

En anden velkendt støjsender er den trinde mand med harmonikaen, der målrettet og utrættelig aflirer en jammerlig parade af hits fra Godfather-temaet til foran enhver beværtning, der måtte have dristet sig til at servere mad og drikkelse på fortovet. Når sommeren er ovre, runger Godfather-temaet fortsat i hovedet på kvarterets beboere som et minde om svundne tider og behagelige temperaturer.

Og så er der de afrikanske migranter, der holder til i den nærliggende park. Mange af dem er involveret i handel med ulovlige substanser. Ved fyraftenstid strømmer flere af dem gennem min gade, nogle med dunkende ghettoblastere, andre skændes højlydt om fordelingen af dagens indtægter.

Heller ikke de lokale rødder fra den nærmeste sociale boligblok er med til at sænke lydniveauet. Når der hænger ud på hjørnet, er der skoggerlatter, tilråb og rapmusik fra skrattende mobiltelefoner.

Også kvarterets firbenede bidrager til infernoet, når de i selskab med deres ejere benytter fortovet foran dyrlægernes klinik i stueetagen som venteværelse. Berlinerne elsker deres hunde, der gerne får lov at løbe frit omkring og sniffe til hinanden og gø ad tilfældige forbipasserende.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Af uransagelige grunde har dyrlægerne valgt at indespærre deres egne to hunde inde i et baglokale, hvor de til glæde for hele huset dagen lang giver udtryk for deres frustration, mens deres sygdomsramte artsfæller bliver behandlet. Dyrlægens hunde, en af dem en overdimensioneret pelsbold med et savlende gab og indlysende adfærdsvanskeligheder, er gadens mest uvorne eksistens og giver øjeblikkeligt hals af enhver, der krydser dens synsfelt. Ak ja, menneskets bedste ven.

Det gode ved et støjinferno er dog muligheden for at drukne sine egne uvaner i lydhavet. Selv bidrager jeg til det generelle kaos ved for åbne vinduer at spille høj musik på mit reelt set alt for store stereoanlæg.

Indtil for nylig havde jeg en anelse af  dårlig samvittighed over for min kære nabo, der forleden fik en lille søn. Da jeg dog forsøgte at undskylde for eventuelle støjgener og opfordrede naboen til at banke på vandrørene. »Nej nej, min baby elsker det musik, du spiller«, lød svaret. Den slags ser vi stort på i vores kvarter, hvor selv spædbørn er socialiseret til sjov og ballade.

Selvom berlinerne langt hen ad vejen har en bemærkelsesværdig tolerance for støj og virak, er der alligevel grænser for galskaben. For særligt når det gælder løbske fester, er politiet lynhurtige til at reagere på klager fra irriterende naboer. Første gang får man en venlig henstilling, men hvis løjerne alligevel fortsætter, vender ordensmagten tilbage og konfiskerer anlægget, der så kan hentes på stationen dagen efter.

Da Berlingskes udsendte for nogle år tilbage afholdt en mellemstor sammenkomst, ankom en gruppe politibetjente kort efter og bad eftertrykkeligt, men høfligt om et mere menneskeligt lydniveau.

Men den slags henstillinger ser vi gerne stort på i vores kvarter.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland