Løkke bryster sig i EU af digitaliseringen i Danmark

Både de ældre og de ressourcesvage danskere er vilde med digitaliseringen, siger Løkke i tale ved EU-topmøde.

Lars Løkke Rasmussen var fredag én af tre hovedtalere ved det første EU-topmøde dedikeret til digitalisering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er blandt de førende lande i EU, når det kommer til brug af bredbånd, e-mail og Nem-id.

Derfor var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag én af tre hovedtalere ved det første EU-topmøde dedikeret til digitalisering.

Her fremhævede statsministeren, at 80 procent af kommunikationen mellem borgere, virksomheder og det offentlige nu kører digitalt.

»Vores rådhuse og andre offentlige myndigheder har reelt åbent 24 timer i døgnet. Borgerne behøver ikke at stå i kø for at få et nyt pas eller et nyt kørekort,« siger Løkke.

I talen opfordrer Løkke EU-landene til at handle hurtigt og beslutsomt for at sikre, at de voldsomme forandringer i kølvandet på digitaliseringen skaber vækst.

Og for at undgå, at EU-landene bliver lammet af globale cyberangreb eller af frygt for de forandringer, der allerede har ramt flere dele af samfundet.

Ironisk nok holdt statsministeren talen, næsten samtidig med, at Statsministeriets egen hjemmeside blev lagt ned af et såkaldt DDoS-angreb.

Angrebet kom efter trusler fra den tyrkiske hackergruppe Aslan Neferler Tim, som kræver en undskyldning for, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag delte en kontroversiel tegning af profeten Muhammed på Facebook.

Det er dog ikke kun cyberangreb, som skaber utryghed blandt borgerne. Løkke opfordrer også EU-lederne til at forberede landene på, at arbejdsmarkedet bliver automatiseret og digitaliseret:

»Vi har allerede set radikale ændringer i sektorer som transport, hoteller og boghandel. Om få år vil vi se endnu mere radikale forandringer i andre sektorer inklusiv industrien som følge af muligheden for 3D print.«

»Det vil udfordre vores arbejdsmarked og vores uddannelsessystemer voldsomt over de kommende år. Vi skal være i stand til at tilpasse os disse ændringer,« siger Løkke.

I Danmark har regeringen nedsat det såkaldte Disruption Råd med Løkke som formand.

Inden for det kommende år skal rådet aflevere bud på, hvilke kompetencer der bliver brug for i fremtiden, hvordan Danmark får gavn af robotter og kunstig intelligens, og hvordan man kan regulere udviklingen.

»Jeg vil med glæde dele resultaterne med jer, så I kan lære af vores succeser og undgå nogle af de fejl, vi har begået,« siger Løkke i talen til EU-landenes ledere.

/ritzau/