Kinesisk tegneserie skal forhindre spionage

I Kina har man indledt en kampagne for at forhindre, at andre lande får fingrene i følsomme oplysninger. Bl.a. advarer en tegneserie kinesiske kvinder imod forførende udenlandske spioner.

DAVID: “Hvis I alle vil introducere jer selv og sige lidt om jeres arbejde. Lad os begynde med denne smukke dame.” XIAO LI:“Oh, ok!” Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Kina har man traditionelt benyttet sig af vægaviser for at oplyse masserne. Og selv om vi nu lever i en digital tidsalder, har de kinesiske myndigheder åbenbart ræsonneret sig frem til, at de gamle metoder stadig er de bedste, når det kommer til folkeoplysning.

En ny tegneserie, der bliver plastret op på gader og stræder, advarer kinesiske kvinder, der arbejder i det offentlige, imod at lade sig forføre af udenlandske mænd. De kan nemlig være spioner og bare være ude efter fortrolige oplysninger.

I tegneserien »Farlig Kærlighed« møder den smukke Xiao Li (lille Li) den udenlandske akademiker David. Han er både flot og charmerende, og sød musik opstår mellem de to. Men ak! Alt er alligevel ikke så rosenrødt, når det kommer til stykket.

Efter selskabet begyndte David at mødes med Xiao Li og han gav hende ofte gaver. “Du er smuk, sød og enestående. Ærligt talt faldt jeg for dig ved første blik.” Fold sammen
Læs mere

David begynder nemlig at spørge den offentligt ansatte Xiao Li, om ikke hun kan låne ham nogle af de papirer, hun har adgang til på arbejdet. Det viser sig nemlig, at David slet ikke er akademiker, men spion.

Men det finder den stakkels Xiao Li først ud af, da det er for sent. Efter at hun og David er blevet arresteret, fortæller politiet hende, at hun har en meget ringe forståelse for at holde ting hemmelige i betragtning af, at hun er offentligt ansat.

Farlig kærlighed

»Farlig kærlighed« er en del af en kampagne, som de kinesiske myndigheder har indledt i forbindelse med et nyt tiltag – National Sikkerhedsuddannelsesdag – der skal skabe mere bevidsthed i befolkningen om farerne ved slappe holdninger til sikkerhed.

Offentligt ansatte skal lære at indrapportere mistænkelig adfærd og på andre måder forebygge spionage. Som led i kampagnen har myndighederne desuden uddelt materiale til alle offentlige instanser, skoler, firmaer og sågar privatboliger.

Paragraf 27 af kapitel fire i loven om kontra-spionage slår fast at: Hvis udenlandske institutioner, organisationer eller enkeltpersoner selv udfører, opfordrer til eller giver økonomisk støtte til at andre begår spionage, eller hvis kinesiske institutioner, organisationer eller enkeltpersoner med forbindelse til fremmede ditto, Udfører spionage og overtræder loven, vil de blive retsforfulgt efter lovens bogstav. Fold sammen
Læs mere

Den lavteknologiske måde at advare om spionage står i skarp kontrast til den kinesiske stats sofistikerede cyberenhed, der mistænkes for at stå bag en række alvorlige cyberangreb verden over. Et af de seneste eksempler er valgkampen på Taiwan sidst i 2015 og først i 2016, hvor hackere med tilknytning til den kinesiske stat angiveligt stod bag angreb rettet mod Kina-kritiske politikere.

Kina har under præsident Xi Jinping skruet op for indsatsen mod international spionage. Foruden den nyindførte sikkerhedsuddannelsesdag har man oprettet en antispionage-hotline og vedtaget en ny lov, der sætter meget videre rammer for, hvad der opfattes som overtrædelse af nationens sikkerhed.

New York Times citerer kinesiske statslige medier for at sige, at regeringen i denne uge har dømt en tidligere IT-tekniker til døden for at sælge 150.000 fortrolige dokumenter til en fremmed statsmagt.

"En udenlandsk ven har arrangeret et selskab i aften. Du prøver altid at forbedre dine sprogkundskaber. Hvorfor tager du ikke med?” XIAO LI:“Ok.” Fold sammen
Læs mere

XIAO LI: Jeg vidste ikke, at han var spion. Hen udnyttede mig! BETJENT: De udviser en meget dårlig forståelse for fortrolighed taget i betragtning at de arbejder for staten. De er under mistanke for at overtræde loven. Fold sammen
Læs mere

DAVID: “Skat, behøver du at holde ting hemmelige for mig? Jeg vil bare kigge på dem til mine udgivelser.” XIAO LI: “Hmm… Ok.“ Fold sammen
Læs mere