Turde du? Kina åbner verdens højeste glasbro

Verdens længste og højeste glasbunds-bro er netop åbnet. Den ligger i et område af Kina, der angiveligt har været inspirationskilde til filmen Avatar.

Glasbroen langs dele af Tianmen-bjerget er sammenlagt 100 meter lang og giver på grund af glasbunden et klart billede af dalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kineserne slog selvfølgelig ikke bare en, men hele to rekorder, da de for nyligt åbnede en ny glasbunds-bro.

For broen, der hænger mellem to klippeformationer i Zhangijajie Nationalparken, er både verdens længste og højeste af sin art. Den måler 430 meter i længden, er seks meter bred og strækker sig hen over en kløft, der på sit dybeste punkt er 300 meter.

Foreløbigt er det bare en »almindelig« bro, men senere er det planen, at der skal foregå alt fra modeshows på broen og monteres en platform til bungy jumps.

Når det bliver tilfældet, vil broen også kunne bryste sig af at have verdens højeste bungyjump. Den titel har ellers tidligere være placeret hos Macau-tårnet, der har en 233 meter høj udspringsplatform.

Verdens længste og højeste glasbunds-bro åbnede for nyligt i Zhangijajie Nationalpark. Der er 300 meter til det dybeste punkt i dalen fra broen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK.

De lokale myndigheder har lavet flere events for at vise, hvor sikker glas-konstruktionerne er. Her venter turister i spænding på glas-broen over dalen, inden endnu et sikkerhedsshow skal løbe af staben. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF.

En mand hamrer løs på den 430 meter lange glas-bro, der går på tværs af dalen, for at vise, hvor stærkt glasset er. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY.

Paniske forsøgskaniner

Broen er selvfølgelig blevet testet et hav af gange forud for sin åbning. Blandt andet er en stor personbil blevet kørt hen over den for at teste, at glaskonstellationen holdt. Flere forsøgspersoner har også testet brugen, blandt andet i sidste uge, hvor det kinesiske medie New China TV var med.

Du kan se video-indslaget med både bil og paniske forsøgskaniner nederst i artiklen.

Med en ordentlig hammer i hånden får gæsterne lov til at forsøge at hukke hul i en af de øverste glasplader - og det lykkedes faktisk!

Der blev lavet flere ridser og slået flere skår af den øverste glasplade, og en af deltagerne var da også så nervøs, at hun, før det blev hendes tur, panisk råbte:

»Jeg elsker dig, mor,« som hvis det blev hendes sidste ord.

Glasbro i en kilometers højde

Den nyåbnede glasbro er designet af den israelske arkitekt Haim Dotan, der også stod bag Israels pavillion under Expo 2010-udstillingen i Shanghai, skriver CNN. Arkitekten fortalte forud for arbejdet, at han forventede, at broen kan holde til 800 personer ad gangen. Hvorvidt der er tale om små, tynde asiater eller store amerikanere vil tiden vise.

Og som om den nye rekord-bro ikke er nok for kineserne, er der i forvejen én nervepirrende glasbro i området.

Den er langt smallere, langt højere oppe i luften, men også langt hurtigere at komme over.

Det er Zhangjiajie Glass Skywalk, der er monteret på klipperne langs Tianmen-bjerget i samme område. Glasbroen er en del af den sti, der går langs klippen, hvorfra man har udsigt over dalen. Den er 60 meter lang, 1,6 meter bred og - hold nu fast - placeret mere end én kilomenter over jordoverfladen!

Glasbroen langs dele af Tianmen-bjerget er sammenlagt 100 meter lang og giver på grund af glasbunden et klart billede af dalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK.

Turister opfordres til at have overtræk på skoene, når de bevæger sig på broen. Om det også fungerer som automatisk vinduespudsning, bringer historien intet om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shao Ying.

Højt at flyve, dybt at falde: Nogle dage ligger tåge og skyer under den nye glasbro på Tianmen-bjerget. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAO YING.

»Selfie-stangen« har i flere år været et hit i Asien - og det er selvfølgelig også tilfældet på glasbroerne i nationalparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shao Ying.

Verdensarv inspirerede til Avatar

Zhangijajie, hvor de to glasbroer ligger, er en 56 kvadratkilometer nationalpark inde i den større Wulingyuan-park.

Hele Wulingyuan er berømt for sine cirka 3.100 store sandstenspiller i kvartsit, hvoraf nogle er over 200 meter høje. Det er et frodigt område i det centrale Kina, hvor skyerne ofte hænger så lavt, at toppene på nogle af pillerne ikke er til at se fra jorden.

Eftersigende har den betagende natur i nationalparken været James Camerons primære inspirationskilde til planeten Pandora i hans storfilm Avatar fra 2009.

Området blev sat på UNESCOs verdensarvsliste i 1992, og man kan komme dertil via fly fra flere af de største kinesiske byer.

Du kan se hele indslaget fra New China TV om sikkerhedstjekket af den nye glasbro her: