Kina har fået en PR-krise op til OL

Den senere tids kritik af Kina er ved at udvikle sig til en PR-mæssig katastrofe for værtslandet for de Olympiske Lege.

Kinesisk militær har slået hårdt ned på de tibetanske demonstranter, som gik på gaden fredag. Det skaber PR problemer for Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Ralston/AFP

54-årige Xi Jinping har et problem. Han er egentlig uddannet kemiingeniør, men i dag er han vicepræsident for Folkerepublikken Kina. Det gør ham til den sjette mest magtfulde person i den kinesiske centralregering.

Xi Jinpings problem er, at han er ansvarlig for Kinas PR op til de Olympiske Lege. Og det går ikke godt.

Med optøjerne i Tibet- og Gansu-provinserne er kritikken over menneskerettighederne i Kina blevet stadigt større. Optøjerne er blot det seneste eksempel på en række sager, hvor Kina er blevet stærkt kritiseret. De Olympiske Lege skulle have vist Kina som et harmonisk samfund og en politisk stormagt. Men i stedet er legene ved at udvikle sig til en PR-mæssig katastrofe.

»Centralregeringen har en meget dårlig forståelse for, hvordan de vestlige medier arbejder,« siger Yiyi Lu.

Hun er lektor på China Policy Institute på University of Nottingham og er tilknyttet den engelske tænketank Chatham House. Hun er i øjeblikket i gang med en større undersøgelse om Kinas internationale image, hvor hun blandt andet har interviewet udenlandske korrespondenter i Kina samt personer i den kinesiske administration, der har med landets image, PR og politiske formidling at gøre.

Hun nævner sagen om Spielberg som et eksempel. Den 13. februar trak den amerikanske instruktør Steven Spielberg sig som kunstnerisk konsulent for De Olympiske Lege i Beijing. Det skete i protest mod Kinas politik i Darfur.

Der går næsten to dage, før Kina reagerer. To dage hvor Kina ikke gør noget for at besvare kritikken. Da den kinesiske reaktion så endelige kommer, er det med kommentarer om, at han alligevel havde glemt at forny sin kontrakt, at det er forkert at kæde politik sammen med OL, og at Kina ikke vil blande sig i Sudans interne forhold.

Kritiseres for folkemord i Darfur
Det er ikke god reklame og dårlig PR for Kinas internationale omdømme. Yiyi Lu siger, at de folk i administrationen, hun har talt med, har en lettere opgivende holdning:

»Kinas internationale omdømme er ikke et emne, som de lægger stor vægt på. Holdningen er, at de udenlandske medier alligevel vil være negative og kritiske over for Kina, så hvorfor ændre på noget. De ser ikke nogen grund til at blive mere åbne,« siger Yiyi Lu.

Den kinesiske centralregering har heller ikke opbygget et system med pressefolk. Regeringen har ikke en talsmand, som det kendes fra for eksempel USA. Samtidig kender folk i administrationen meget lidt til vestlig PR. Ifølge Yiyi Lu troede administrationen, at de var hurtige til at reagere i sagen om Spielberg.

Yiyi Lu tror, at kritikken af Kina vil blive stærkere de næste måneder op til OL. Det er en god lejlighed for NGO’er og andre organisationer at lancere deres sager. Og dem er der nok af.

Xin Jinping og resten af den politiske elite står med en alvorlig krise i Tibet og Gansu. Samtidig bliver Kina også kritiseret for sit hårdhændede styre i den vestlige rand-provins Xinjiang, der har et stort muslimsk mindretal. Kina beskyldes også for at have medvirket til folkemordet i Darfur, og for at støtte regimer i Afrika.

Kina kritiseres også for de senere år at have indskrænket pressefriheden og for generelt at have forstærket censuren i medier og på internettet.

Og endelig er der kritik af menneskerettighederne i Kina. De seneste måneder har Kina arresteret flere aktivister. Blandt andre Hu Jia, der i morgen tirsdag skal for retten i Beijing, sigtet for forsøg på omstyrtelse af staten.