Tibet er lukket

Kinesiske sikkerhedsstyrker har nedkæmpet al modstand i Lhasa og indført udgangsforbud i byen. Tibet er under skærpet regerings-kontrol. Det er svært at få informationer ud af landet.

Kinesiske kampvogne i gaderne i Lhasa, som militæret nu kontrollerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

Ifølge de kinesiske myndigheder er 10 mennesker blevet dræbt under fredagens optøjer i Tibets hovedstad, Lhasa, da det kom til kampe mellem tibetanere og kinesisk politi og militær. De ti personer brændte ihjel, oplyser lokalregeringen i Tibet ifølge det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Den tibetanske eksilregering i Indien siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at 30 blev dræbt under optøjerne.

Udgangsforbud
Lørdag var der ifølge øjenvidner helt stille i Lhasa. De kinesiske sikkerhedsstyrker har fået optøjerne under kontrol, og der er indført udgangsforbud.

»Alle butikker er lukkede, og der er overhovedet ingen bevægelser i centrum af byen. Det er ret utroligt, for der plejer at være fyldt med mennesker,« siger en spansk statsborger, der bor i Tibet og vil være anonym for at undgå repressalier fra de kinesiske myndigheder.

Berlingske Tidende talte med øjenvidnet lørdag, hvor han opholdt sig i sit hjem i Lhasa. Han fortæller, at politiet og militæret foretog en mængde arrestationer lørdag morgen. Det har ikke været muligt at få bekræftet den oplysning andre steder.

Ifølge nyhedsbureauet Xinhua har demonstranterne, eller lovovertræderne som de kaldes, fået frist indtil mandag aften til at melde sig selv. Dem, der gør det, eller angiver andre, vil ifølge Xinhua ikke blive straffede. Der er ikke nogen officielle tal på, hvor mange personer de kinesiske myndigheder har arresteret.

En spøgelsesby
En dansk kvinde fortalte tidligere på lørdagen til nyhedsbureaet Reuters, at Lhasa er blevet en spøgelsesby.

Bente Walle har opholdt sig som turist i Tibet og ankom lørdag morgen med fly til Chengdu, der er hovedstad i naboprovinsen Sichuan.

Urolighederne begyndte tidligere på ugen, hvor buddhistiske munke demonstrerede i gaderne. Det eskalerede fredag, hvor uroen bredte sig til flere steder i byen.

På det tidspunkt var den danske turist Bente Walle, 58, ude at gå en tur med sin guide. »Jeg så en masse flammer og at alle løb. Min guide sagde til mig: »Vi bliver nødt til at løbe«. Så vi løb,« siger hun til Reuters. De søgte ly i et hus, hvor de gemte sig. Efter et stykke tid fandt de en taxi, men chaufføren ville ikke køre hende til hotellet, fordi der var kampe i gaden.

»Så han satte os af på gaden, og vi blev nødt til at løbe igen,« fortæller hun.
Xinhua skriver, at der var ildspåsættelser 160 steder i Lhasa, der er en lille by med cirka 121.000 indbyggere. Mellem 400 og 1.000 personer skulle have deltaget i demonstrationerne, men det er umuligt at sige præcist.

Afskåret fra omverdenen
I det hele taget er det svært, at få konkrete oplysninger fra Tibet. Der er relativt få udlændinge i Tibet. Der er heller ikke mange udenlandske journalister i Tibet, der er lukket område for journalister. De må kun rejse til regionen, hvis de får en særlig tilladelse, som er vanskelig at få og som myndighederne nu helt er holdt op med at udstede. Samtidig omtaler de kinesiske og tibetanske medier stort set ikke optøjerne.

Ud over det er der også lukket for internettet i Tibet, og kommunikationen med omverdenen er derfor begrænset. På det kinesiske internet bliver al information om Tibet censureret med det samme. For eksempel i debatfora, hvor diskussionerne bliver fjernet efter få minutter.

Dalai Lama beskyldes
Centralregeringen i Beijing er bekymret for, at den negative omtale af Kina, vil komme til at forstyrre de Olympiske Lege, der begynder i Beijing den 8. august. Centralregeringen – og dermed Kinas Kommunistparti – vil bruge legene til at vise kineserne og verdens befolkning, at landet er blevet en stormagt og et harmonisk samfund.

Kina har beskyldt Tibets åndelige leder Dalai Lama for at stå bag optøjerne. Det kan man læse i en meget kort artikel, der også er en af de få artikler om optøjerne, der er blevet offentliggjort på kinesisk. Her står der, at der er tilstrækkeligt med bevis for, at det er Dalai Lama og gruppen omkring ham, der har organiseret og omhyggeligt planlagt urolighederne. Der står også, at det kun er et fåtal af mennesker, der har ødelagt den offentlige orden, og som har bragt massernes ejendom i fare. Kineserne får ikke mange konkrete oplysninger i artiklen, og for eksempel nævnes der ingen eksakte tal i artiklen.