Jihad Janes kæreste troede ikke hun var muslim

Den amerikanske kvinde gik aldrig i moske og udviste ingen tegn på at være radikaliseret, siger kæresten igennem fem år.

Til trods for billeder som disse var kæresten gennem fem år knapt nok klar over, at Colleen LaRose eller Jihad Jane var muslim. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun tilbragte meget tid foran computeren, men kæresten Kurt Gorman troede bare, at hun brugte den til at spille computerspil på.

- Jeg lagde virkelig ikke særlig meget mærke til, hvad hun lavede, har han sagt til CNN.

Men i virkeligheden kommunikerede hun med folk, som de amerikanske myndigheder betegner som terrorister i Sydøstasien, hvor de opmuntrede hende til at udnytte sit udseende og pas til at hjælpe med at få andre ind i Europa og USA - og til at slå den svenske tegner Lars Vilks ihjel - »på en måde, så hele den vantro verden vil blive rædselsslagen.«

Passede svigerfar og snakkede med terrorister

Kurt Gorman og Colleen LaRose, der nu er sigtet for terrorvirksomhed, boede sammen i fem år indtil august sidste år. Her forsvandt Colleen LaRose, og hun tog kærestens pas med sig.

- Jeg kom hjem, og hun var bare væk. Jeg var oprevet og bekymret. Der kunne jo være sket noget med hende, man ved det jo ikke, siger han til CNN.

Det var dagen efter, at Kurt Gormans far var blevet begravet. I årene op til svigerfaderens død havde hun taget sig af ham i parrets hjem - kæresten kalder hende en godhjertet person. Samtidig havde hun lagt voldelige terrorist-træningsvideoer ud på YouTube, opfordret til Jihad og kommunikeret med terrorister.

Colleen LaRoses eksmand, Sheldon G. Barnum, der var gift med hende i 80'erne, er mindst lige så chokeret.

- Det her er ikke den kvinde, jeg var gift med. Jeg ved ikke, hvad hun rodede sig ud i senere i livet. Men hun var lige som alle andre. Hun havde en bror, en søster, en familie. Der var virkelig ikke noget usædvanligt over hende, siger han til New York Times.

Online mistro

Mens personerne nærmest hende og naboerne ikke fattede mistanke, var der flere onlinegrupper, der fulgte Jihad Jane på grund af hendes radikale udtalelser på nettet.

Et forum, der fulgte med i hendes virtuelle gøren og laden, var My Pet Jawa. Her følger frivillige forskellige internetsider, som de mener har forbindelse til al-Qaeda eller andre militante grupper, for derefter at melde dem til internetudbyderen. De var overraskede over, hvor lidt hun gjorde for at skjule sin sande identitet.

- Det virkede som om, hun søgte efter en sjælefrænde, siger stifteren af My Pet Jawa til New York Times.

En anden webgruppe, YouTube Smackdown Corps, siger, at de har fulgt Jihad Janes YouTube-aktivitet i to år og løbende klaget til myndighederne over disse.

Den amerikanske kvinder står nu over for en mulig livstidsdom og en bøde på en mio. dollars.