Er Jihad Jane vores værste mareridt?

Fra frustreret småkriminel til terrormistænkt. Er Jihad Jane, alias Colleen R. LaRose, billedet på den nye type terrorist? Myndighederne i USA siger ja.

Colleen LaRose, alias »Jihad Jane« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hun har altid haft et sølle liv, den nu 46-årige Colleen R. LaRose - stak af fra folkeskolen, gift mindst to gange, anholdt nogle gange for checkfalsknerier og spritkørsel, bosat i ringe lejemål, senest i en flække uden for Philadelphia. Alligevel lignede hun på ingen måde prototypen på det, hun nu er anklaget for at være: En terrorist.

Men den lille og spinkle dame - kun halvanden meter høj og 45 kilo tung - sidder nu bag lås og slå med udsigt til en dom på livstid. Anklaget for at have opildnet til hellig krig, indsamlet midler til terrorhandlinger og for at ville slå en svensk Muhammed-tegner ihjel. Miss LaRose, den arbejdsløse kvinde, der hutlede sig gennem tilværelsen, skiftede angiveligt karakter for godt tre år siden - og udviklede sig til en dødsensfarlig terrorist med det spektakulære tilnavn Jihad Jane.

USAs anklagemyndighed, som anholdt hende i oktober, men som først tirsdag offentliggjorde sigtelserne mod hende, betegner den tilfangetagne som nationens værste mareridt - nemlig billedet på, at terrorister via internettet både kan kommunikere med og rekruttere hellige krigere, som overhovedet ikke passer ind i et sædvanligt mønster. Colleen R. LaRose var kridhvid, havde blå eller grønne øjne, og udviste ingen tegn på at have konverteret til islam.

Ny og farlig tendens

»Sagen fjerner den sidste rest af tvivl om, at vi alene kan afsløre en terrorist på vedkommendes udseende,« fastslår Michael L. Levy, offentlig anklager i sagen.

David Kris, vicestatsanklager for national sikkerhed, kalder også sagen for udtryk for en ny og farlig tendens - nemlig at det kan lade sig gøre at få frustrerede amerikanere, som egentlig slet ingen aktier har i sagen, til på kort tid at blive religiøst radikaliserede:

»Lad mig understrege, at sagen dokumenterer, hvordan trusselbilledet mod os ændrer sig hele tiden.«

De oplysninger, vi har om sagen indtil videre, tegner et foruroligende billede af, hvor hurtigt den anholdte gik fra at være en almindelig kvinde, som livet var gået skævt for, til den ekstremt aktive og hadefulde Jihad Jane - og, mindst lige så afslørende, hvor hurtigt islamister var til at fange hende ind i deres netværk. Fra hun første gang placerede et opslag på internettet i begyndelsen af 2007 - for at få gode råd til, hvordan hun kunne få en etiopisk kæreste ind i USA - gik der kun kort tid før hun, ifølge anklageskriftet, udspyede flammende opråb på ekstremistiske hjemmesider: Fra uskyldige som »Palæstina! Vi er med jer!« og »Jeg sympatiserer med Gaza!« udviklede det sig hurtigt til »Jeg er desperat efter at gøre noget et eller andet sted for at hjælpe muslimer«, og »Jeg vil gøre dette til mit mål, indtil jeg indfrier det, eller dør, mens jeg prøver.«

Tog selv til Sverige

Jihad Jane indgik hurtigt i en korrespondance med folk, som de amerikanske myndigheder betegner som terrorister i Sydøstasien, hvor de opmuntrede hende til at udnytte sit udseende og pas til at hjælpe med at få andre ind i Europa og USA - og til at slå den svenske tegner Lars Vilks ihjel - »på en måde, så hele den vantro verden vil blive rædselsslagne.«

»Tag til Sverige, find bopælen på dit mål (Lars Vilks, red.)dræb ham, det er, hvad jeg siger, at du skal,« lød den klare besked til Jihad Jane, som ifølge anklageskriftet svarede: »Jeg er enig, det er godt, at jeg kan glide ind (på grund af hudfarven, red.)« Senere skrev hun til om den ekstremist, der dirigerede hende: »Det vil være en ære og en stor fornøjelse at dø eller dræbe for ham«, og da hun bevægede sig rundt i Sverige, tæt på tegneren, tilføjede hun, at »kun døden vil stoppe mig her, når jeg er så tæt på målet«.

Hun kom tæt på tegneren sidste sensommer, men af årsager, vi ikke kender lige nu, forsøgte hun angiveligt aldrig at angribe ham. Straks hun landede i Philadelphia igen i oktober sidste år blev hun imidlertid anholdt.