Finland smed bomber i havet ud for Helsinki

Den finske flåde ved ikke, hvad det var, der udløste alarm ud for den finske hovedstad i går. Men det er nærliggende at tro, at der var tale om en russisk ubåd, der blev jagtet med varslingsbomber, mener ekspert.

Fartøjer fra den finske kystbevogtning patruljerer langs kysten ud for hovedstaden, Helsinki. Det sker, efter at søværnet i går affyrede varslingsbomber mod et undersøisk uidentificeret sejlende objekt i finsk søterritorium. Foto: Jussi Nukari Fold sammen
Læs mere

Et mystisk objekt kom i går så tæt på Finlands hovedstad, Helsinki, at det krænkede landets søgrænse. Reaktionen kom prompte fra flåden, som sendte flere skibe til området og affyrede fire såkaldte varslingsbomber for at skræmme objektet væk.

Bomberne blev detoneret foran det mystiske objekt og markerede, at det skulle vende om, forklarer operationschefen i Finlands flåde, kaptajn Olavi Jantunen, til Berlingske.

»Bombernes eneste formål var at advare, og det lykkedes, så jeg er meget tilfreds med den måde, vi reagerede på. Det var helt efter bogen,« siger han.

Det er første gang siden 2004, at Finland oplever en krænkelse af sit territorium til søs, men i løbet af det seneste år er landets luftrum blevet krænket adskillige gange af russiske militærfly.

Indtil videre ved myndighederne ikke, hvad det var, som kom så tæt på hovedstaden under vandet. Myndighederne ved heller ikke, hvor det kom fra, eller hvor det var på vej hen, men det sætter de alt ind på at finde ud af.

En stor gruppe militærfolk skal analysere de data, myndighederne indsamlede om det mystiske objekt, da det overskred grænsen fra internationalt farvand til finsk territorium.

»Det kommer til at tage fra tre dage til tre uger, før vi er sikre på, hvad det var. Det er et stort spørgsmålstegn, som vi skal have fundet et svar på i den kommende tid,« siger Olavi Jantunen.

I oktober blev der indledt en intens jagt på en formodet ubåd i Sverige, som blev spottet i den svenske skærgård tæt på Stockholm. Det viste sig dog senere, at der slet ikke var tale om en ubåd, og det måtte forsvarsministeren undskylde for.

I Finland er man ikke klar til at afgøre eller gisne om, hvad det var for et objekt.

»Jeg vil ikke sige, at det var en ubåd eller noget. Vi ved det simpelthen ikke, og det her er et følsomt område, så jeg vil slet ikke begynde at spekulere,« siger Olavi Jantunen.

Finlands flåde havde ingen kontakt med objektet, men reagerede på forskellige bevægelser og lyde.

»Vi kan ikke begynde at pege fingre ad nogen endnu. Men jeg kan sige, at det var en meget usædvanlig hændelse,« siger Olavi Jantunen.

Optrapning i Østersøen

Direktøren for Finlands udenrigspolitiske institut, Teija Tilikainen, synes ikke, hændelsen var så usædvanlig. Hændelsen kommer nemlig i forlængelse af en række eksempler på russisk oprustning i Østersøen og i Finlands nærområde.

»Selvfølgelig er det mest åbenlyse at linke det her til den generelt mere anspændte situation i Østersøen. Vi har set mange andre provokationer i luften og til søs fra Rusland, så det er nærliggende at tro, at det her er en russisk handling. At det skulle være andet virker faktisk helt utænkeligt,« siger hun.

Finland har en 1.340 km lang grænse til Rusland, og Helsinki ligger få hundrede kilometer fra Ruslands næststørste by, Skt. Petersborg. Russerne er dog ikke de eneste, der har øget aktiviteten i området. Det har de baltiske og nordiske lande også.

»Men hvis de stod bag det her, ville det være et uheld, og så havde de nok allerede sagt undskyld og taget ansvar for det,« siger Taija Tilikainen.

Hvad så hvis det er et russisk fartøj?

»Så er det meget alvorligt. Det skete meget tæt på Helsinki, og selv om der har været andre krænkelser, vil det her blive betragtet som en væsentlig optrapning af spændingerne,« siger Taija Tilikainen.

Selv om varslingsbombningen af det mystiske undervandsobjekt bliver betragtet som en succes for Finlands eget forsvar, kan det ende med at rykke på befolkningens holdning til NATO-medlemskab, vurderer direktøren.

»Det vil muligvis bidrage til vores overordnede opfattelse af sikkerhedssituationen. Det kan gøre, at folk reflekterer over NATO-spørgsmålet fremover og ændrer opfattelse,« siger Teija Tilikainen.

Hun henviser til Sverige, hvor befolkningens holdning til NATO-medlemskab ændrede sig efter jagten på ubåden. Få måneder efter jagten på ubåden i skærgården var der for første gang flertal for et medlemskab i befolkningen.

Finland er ikke medlem af den vestlige forsvarsalliance, men siden Rusland annekterede Krim sidste år, har der været nye, store diskussioner om et muligt medlemskab.

Siden november 2014 har Rusland krænket en anden af sine naboer, NATO-landet Letlands, territorium til søs med ubåde.