Farage har fået 24 timer til at forklare hemmelige milliondonationer. Men det har han ikke tænkt sig

Nigel Farage fik tre millioner kroner doneret af milliardæren Arron Banks efter Brexit-afstemningen i 2016. Men den daværende EU-parlamentariker indberettede aldrig beløbet til Europa-Parlamentet. Nu skal han forklare sig.

Nigel Farage katapulterede sig selv tilbage i britisk EU-politik, da han ved det seneste europaparlamentsvalg stillede op som formand for det nyopstartede Brexit Party. Partiet vandt knapt hver tredje britiske stemme og fik 29 mandater i Europa-Parlamentet. Det blev dermed det britiske parti, der klarede sig bedst ved valget. Han har lovet, at han i EU vil kæmpe for et hårdt Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls

Brexit Party-lederen Nigel Farage har fået 24 timer til at møde op i Bruxelles.

Europa-Parlamentet vil nemlig have en forklaring, skriver The Guardian. Hvorfor indberettede Farage aldrig de store beløb, som han modtog året efter Brexit-afstemningen, mens han stadig var medlem af Europa-Parlamentet?

I 2017 fik Farage hvad der svarer til tre millioner danske kroner i donationer fra den britiske milliardær og erhvervsmand Arron Banks. De britiske myndigheder undersøger i forvejen Arron Banks' donationer til den vote leave-kampagne, der i 2016 endte med et britisk ja til Brexit.

For de tre millioner kroner fik Farage en møbleret lejlighed i Chelsea, en bil med privatchauffør og penge til at promovere sig selv og sit navn, har Channel 4 News beskrevet.

Da historien kom ud, igangsatte Europa-Parlamentet en undersøgelse mod Nigel Farage, som på det tidspunkt førte valgkamp for at komme ind i Europa-Parlamentet igen - denne gang som formand for det nyopstartede Brexit Party.

Nigel Farage indberettede nemlig aldrig de store beløb til Europa-Parlamentet, da han fik dem doneret. Han var i 2017 trådt tilbage som leder af UKIP, men blev formelt set siddende som europaparlamentariker og hævede sin løn hver måned, har The Independent tidligere skrevet.

Derfor skulle han også have indberettet de store donationer, han fik, til Europa-Parlamentet.

Men Farage gider ikke forklare sig. Han har ikke tænkt sig at dukke op til høringen onsdag. Det lod han pressen vide inden, han gik til møde med præsident Trump tirsdag.

»Hvad er det for en EU-domstol, hvor jeg kun får 24 timers varsel om nogle anklager, som er blevet samlet op fra nyhedshistorier?« spurgte han The Guardian.

»Jeg har ikke tænkt mig at deltage med så kort varsel. Og hvis de forsøger at lukke mig ude af bygningen, hvem vil så give stemme til de tusindvis af mennesker, der stemte på mig? Er det her EUs version af demokrati?«

Det ligger Nigel Farage frit for ikke at møde op til høringen i Europa-Parlamentet.

Den kommité, der undersøger sagen, vil dog udfærdige en rapport med anbefalinger til Europa-Parlamentets præsident Antonio Tajani, som herefter skal beslutte sig for, om Farage skal have en straf - formentlig enten i form af en bøde, reprimande eller tilbageholdt løn.

Europa-Parlamentet kan ikke udelukke parlamentarikere, men medlemmer kan suspenderes i op til en måned. Hvis Farage nægter at afgive forklaring, vil det formentlig afspejles i rapporten, skriver The Guardian.

Farage har fastholdt, at pengene, som han modtog i 2017, ikke gik til noget politisk formål, og at han derfor aldrig indberettede dem.

»Jeg var på vej ud af politik og var mest i USA,« har han tidligere forklaret over for BBC:

»Jeg ledte efter en ny karriere og et nyt liv. Det har intet at gøre med noget, det er udelukkende privat.«

For fem år siden vandt Nigel Farage en historisk sejr, da han ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 formåede at gøre det EU-skeptiske og indvandringskritiske UKIP til Storbritanniens største parti. To år senere stod han i spidsen for Brexit-tilhængernes vote leave-kampagne.

Også ved dette europaparlamentsvalg har Nigel Farage været fremtrædende. Hans nyopstartede Brexit Party vandt knapt hver tredje britiske stemme og fik 29 mandater i Europa-Parlamentet. Det blev dermed det britiske parti, der klarede sig bedst ved valget. Han har lovet, at han i EU vil kæmpe for et hårdt Brexit.