Familiesammenkomst med 61 års forsinkelse

En britisk mand, der i 1956 som spæd blev efterladt af sin mor på dametoilettet, har nu fundet sine slægtninge ved hjælp af DNA-prøver.

Robert Weston var kun tre uger gammel, da hans mor efterlod ham på dametoilettet i en biograf. Der skulle gå 61 år, inden han blev genforenet med sin fars familie. Moren leder han stadig efter, Moldelfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1950erne var det bestemt ikke let at være ugift alenemor. Foruden det økonomiske aspekt var der samfundets misbilligelse at tænke på, og hvis faren ikke havde interesse i sit afkom, kunne det afstedkomme nogle drastiske løsninger fra de desperate unge kvinder.

Således også for britiske Robert Westons mor. I 1956 efterlod hun sin tre uger gamle søn på dametoilettet i en biograf i Birmingham. Han har aldrig set hende siden, men kom på børnehjem i syv år, hvorefter han blev adopteret af et par, der drev en pub.

Efter en vanskelig tid, hvor Robert skulle vænne sig til at være en del af en familie, lærte han at elske sine nye forældre og voksede op for at skabe sit eget liv dér kunne historien være endt.

Men det gjorde den ikke. I 46 år har Robert ledt efter sin mor og i 2006 blev der lavet en dokumentar om hans søgen, der resulterede i et møde med Mavis Smith, den kvinde, der som 17-årig fandt Robert på dametoilettet i biografen. Men hans mor var der ingen spor af.

Mysteriet nærmer sig dog en opklaring, efter at Roberts datter på Facebook har opfordret folk til at hjælpe med at finde hans forældre. Roberts DNA blev lagt i en database, så man kunne se, om man matchede og ad omveje fandt Roberts halvbror, Tommy Chalmers, frem til ham. Robert var mildt sagt overrasket, da en mand med stærk skotsk accent ringede for at fortælle, at de havde samme far.

Tommy introducerede tidligere på måneden Robert for resten af familien - herunder en halvbror og halvsøster - der alle bor i Skotland.

Deres far, Charlie Chalmers, boede i Skotland med sin hustru og tre små sønner, da han midt i 1950erne tog til England for at arbejde. Her har han så mødt Roberts mor, som man stadig ikke ved, hvem er, og fået Robert med hende, inden han er taget tilbage til sin skotske familie, som siden blev udvidet med tre børn mere. Charlie Chalmers døde i 1996.

»Vi havde på fornemmelsen, at noget i den retning kunne være sket,« fortæller Tommy Chalmers til BBC Skotland. Et nu bortkomment gammelt brev, der angiveligt er fra Roberts mor til hans far, antyder, at hun har fået et barn mere fra ham.

Robert fortsætter sin søgen efter sin mor og mulige søskende, men er lykkelig over sin nye skotske familie. Både han og hans søskende er som snydt ud af næsen på deres far.

Robert bærer ikke længere nag mod sin far, selv om han i sin tid opførte sig alt andet end høvisk over for hans mor. Robert besøgte for nylig faderens grav.

»Jeg tør vædde på, at du ikke regnede med at se mig her,« sagde han ifølge BBC Skotland til faren.