»Få hende af vejen«. Hemmelig videooptagelse afslører Trumps kamp mod ambassadør

Den forhenværende amerikanske ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch blev hentet hjem i maj 2019. Allerede et år forinden instruerede Donald Trump en ukrainsk-amerikansk forretningsmand til at »slippe af med hende«.

 

»Slip af med hende!« siger præsident Trump på den hemmelige videooptagelse, der er blevet lækket i weekenden.

»Få hende ud i morgen. Jeg er ligeglad. Få hende ud i morgen. Få hende ryddet af vejen. Okay? Gør det.«

Han taler om den forhenværende ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch, og manden, han giver ordren til, er tilsyneladende den amerikansk-ukrainske forretningsmand Lev Parnas, skriver The Guardian.

Videooptagelsen er lækket på et kritisk tidspunkt: midt i rigsretssagen mod præsidenten. Han står anklaget for angiveligt at have afpresset den ukrainske regering til at åbne korruptionssager mod den tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn.

Og Lev Parnas er en af de personer, der har indrømmet at have gjort det beskidte arbejde i Ukraine for at få korruptionssagerne op at stå.

Donald Trump har indtil nu hævdet, at han ikke kendte Parnas, men videooptagelsen viser, at de i hvert fald har mødt hinanden og talt om Ukraine helt tilbage i april 2018.

Optagelsen stammer fra et hotel, hvor præsident Trumps sponsorer var samlet til middag, og den er blevet udgivet af Lev Parnas’ advokat, skriver The Guardian.

I videoen fortæller Lev Parnas præsidenten, at Yovanovitch er et af deres »største problemer« i Ukraine. Han hævder blandt andet, at hun havde talt nedsættende om præsident Trump og sagt til folk, at han formentlig ville blive sat for en rigsretssag.

Det er dét, der får Donald Trump til at kræve hendes afgang.

Lev Parnas har tidligere arbejdet for præsident Trumps topadvokat, Rudy Giuliani.

For nylig udleverede han en lang række dokumenter, SMSer og håndskrevne noter, som tilsammen kaster nyt lys over Trump-regeringens forsøg på at afpresse Ukraines præsident, mener Demokraterne.

Efterfølgende har han givet et interview til MSNBC, hvori han påstod, at præsident Trump vidste nøjagtigt, hvad han foretog sig i Ukraine. Og med den nye videooptagelse har han styrket det argument.

Marie Yovanovitch har tidligere vidnet i Demokraternes indledende undersøgelser forud for rigsretssagen. Hun mener selv, at hun var offer for en politisk »smædekampagne« orkestreret af præsident Trump og Giuliani.

Nu håber Demokraterne, at den lækkede video kan lægge ekstra pres på senatorerne, som snart igen skal stemme om, hvorvidt de vil indkalde vidner i sagen eller ej.

Demokraterne er især interesseret i at indkalde præsident Trumps tidligere toprådgiver John Bolton, som lige nu arbejder på en bog.

I manuskriptet, som The New York Times har set, skriver han blandt andet, at præsident Trump bevidst tilbageholdt militærbistand til Ukraine, indtil regeringen indvilligede i at undersøge Joe Biden.