Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dommedagsuret rykkes 10 sekunder frem til 90 sekunder i midnat.
Det oplyses tirsdag af videnskabsmændene fra organisationen Bulletin of the Atomic Scientists (Atomforskeres Bulletin), der står bag det såkaldte dommedagsur.
»Værst af alt så minder Ruslands trusler om brug af atomvåben verden om, at en eskalering af konflikten – utilsigtet, bevidst eller som følge af en fejlkalkulering – er en forfærdelig risiko,« skriver videnskabsmændene i en pressemeddelelse.
Det symbolske dommedagsur er et forsøg på at vurdere, hvor tæt menneskeheden er på at blive udslettet.
Fremrykningen skyldes primært krigen i Ukraine.
Men samtidig peger Atomforskeres Bulletin på, at krigen har forværret mulighederne for at bekæmpe klimakrisen.
»Lande, der har været afhængige af russisk gas og olie, har diversificeret deres forsyninger, hvilket har ført til udvidede investeringer i naturgas, på et tidspunkt hvor sådanne investeringer skulle falde,« skriver de.
Ifølge videnskabsmændene er der ingen klar vej til at skabe fred mellem Rusland og Ukraine og samtidig afværge yderligere aggression i fremtiden.
Som minimum burde USA dog ifølge Atomforskeres Bulletin være indstillet på dialog med Rusland for at reducere risikoen for atomkrig.
»At finde en vej til seriøse fredsforhandlinger kan være en måde at reducere risikoen for yderligere eskalering,« skriver videnskabsmændene.
90 sekunder i midnat er det tætteste, menneskeheden nogensinde har været på en global katastrofe.
Da de var længst fra ragnarok, viste de 17 minutter i 12. Det var i 1991, da den kommunistiske østblok var kollapset, og den kolde krig var slut.
I 2018 blev uret igen rykket frem til to minutter i farvel til alt. Da var begrundelsen forværring af den internationale verdensorden og manglende klimahandling.
Ifølge nyhedsbureauet AFP er 11 nobelpristagere tilknyttet processen.
/ritzau/