Dansk nødhjælpsarbejder ved Aleppo: »Situationen er fuldstændig desperat«

Danske Khalid Alsubeihi venter nord for Aleppo på den konvoj, der skulle evakuere såre og syge ud ad byen.

København. Danske Khalid Alsubeihi sidder omkring 20 kilometer sydvest for den syriske by Aleppo og venter på den konvoj fra byen, der skulle evakuere sårede og syge fra byen.

Torsdag formiddag omkring klokken 10 er han blevet orienteret om at afvente situationen.

- Jeg er i Idlib, hvor vi er ved at gøre klar til at køre med en stor konvoj, der skal tage imod de sårede fra Aleppo, siger Khalid Alsubeihi.

Han arbejder for organisationen Viomis, der har seks ambulancer i området. Konvojen kommer dog ikke til at rykke ud foreløbigt.

- Vi har kontakt til et koordinationsrum inde i Aleppo, der drives af læger og sygeplejersker.

- De fortæller, at der er blevet skudt på den konvoj, der var ved at fragte de sårede ud af Aleppo. Der skulle være skudt fra de checkpoints, der tilhører iranske militser, siger Khalid Alsubeihi og fortsætter:

- Der er tre sårede og en død. En af dem, som er såret, er lederen af organisationen De Hvide Hjelme, som mange kender. Vi har fået at vide, at vi nu skal afvente.

Det har ikke været muligt at få bekræftet, at lederen af De Hvide Hjelme, Raed Al Saleh, skulle være såret. Det er heller ikke bekræftet fra officielt hold.

De Hvide Hjelmes afdeling i Idlib oplyser på det sociale medie Twitter, at lederen af organisationens afdeling i Aleppo, Bibars Mashaal, skulle være såret.

Ifølge Khalid Alsubeihi er situationen i byen desperat.

- Der er omkring fire procent tilbage af Aleppo, som er kontrolleret af oprørerne. Og her er 100.000 mennesker fanget.

- Situationen er fuldstændig desperat. 200 af de 2000 sårede er ved at dø, fordi de ikke får lægehjælp.

- Folk fryser, der er ingen mad, der bliver bombet hele tiden. Så det er meget kaotisk, siger Khalid Alsubeihi.

Østaleppo har været under belejring i lang tid, men de seneste uger er syriske regeringsstyrker trængt dybt ind i byen. Det frygtes, at mange civile er døde, og at der foregår krigsforbrydelser.

/ritzau/