Hackerangreb har ramt en milliard Yahoo-brugere

Første konvoj med patienter er kørt fra Aleppo. Løkke på Europol-mission ved EU-topmødet i Bruxelles. Og så rejser et medie spørgsmålet om, hvorvidt Putin var direkte involveret i hackerangreb i USA. Få overblikket over nattens nyheder her.

Havde du en Yahoo-bruger i 2013? Så er dine data måske i fare. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sårede bliver evakueret fra Østaleppo
En første konvoj med patienter er begyndt at køre fra øst til vest i Aleppo, siger overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium til nyhedsbureauet Reuters.

Der er samtidig gjort forberedelser til at bringe militante fra det østlige Aleppo ud af byen i retning af Khan Touman i sydvest, skriver et militært medie, som ledes af det libanesiske Hizbollah-bevægelse.

Hizbollah er allieret med de syriske regeringsstyrker.

/ritzau/Reuters

Løkke på Europol-mission ved EU-topmødet i Bruxelles

Der er et helt minefelt af sprængfarlige emner på dagsordenen, når EU's stats- og regeringschefer torsdag samles til topmøde i Bruxelles.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har en anden særlig opgave under topmødet.

Først skal han torsdag morgen mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk for at aftale modellen og køreplanen for en dansk særaftale om Europol.

På selve topmødet vil Løkke senere på dagen bede de andre ledere om at hjælpe med at få aftalen på plads og godkendt i EU's ministerråd.

Desuden skal han mødes med Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, for at sikre en hurtig høringsproces i parlamentet.

Særaftalen skal nemlig være endeligt vedtaget inden 1. maj, hvor politisamarbejdet skifter karakter til et overstatsligt samarbejde, og hvor Danmark ryger helt ud af Europol uden en ny aftale.

Men selv uden overarbejde har Løkke og de øvrige stats- og regeringschefer en travl dag på topmødet.

- Det er som at træde ind i et minefelt. Der er så mange emner på dagsordenen, der stadig kan lande forkert, siger en højtstående EU-embedsmand.

EU-toppen vil bekræfte sin opbakning til migrationsaftalen med Tyrkiet. Den har bremset langt det meste af migrationsstrømmen via den tyrkiske kyst til de græske øer.

Til gengæld er strømmen af migranter via Libyen til Italien taget til. Indtil nu er der ankommet omkring 175.000 migranter til Italien i år. Det er en stigning på 20 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Her ventes EU-lederne at ønske mere støtte til den libyske kystvagt, så flere migranter bliver stoppet, før de begiver sig ud på den farlige tur over Middelhavet.

Over 4200 mennesker har foreløbig mistet livet i år i forsøget på at nå Italien.

EU vil også arbejde videre med planer om frivillig hjemsendelse af migranter fra Libyen. Mindst 750.000 migranter menes i øjeblikket at være kommet til Libyen for at forsøge at komme videre til Europa.

Samtidig kæmper EU-landene stadig med sig selv om, hvordan man skal vise ansvar og solidaritet i flygtninge- og migrationskrisen, hvor fordeling af EU's kvoteflygtninge er den helt store splitter.

- Det er stadig et åbent sår. Det skal vi have helet, siger en højtstående EU-embedsmand.

Sidst på dagen rejser den britiske premierminister, Theresa May, hjem.

Herefter går lederne af de 27 andre EU-lande til middag for at diskutere processen for den britiske exit fra EU, når briterne ventes at sætte den i gang til marts.

Planen er, at EU-lederne sætter rammen for de kommende forhandlinger, hvorefter EU-Kommissionens forhandler, Michel Barnier, skal lede dem.

- Vi vil sende den besked, at de 27 står sammen og vil blive ved med at stå sammen, siger en EU-embedsmand før topmødet.

/ritzau/

Medie: Putin var direkte involveret i hackerangreb i USA
Ruslands præsident, Vladimir Putin, var muligvis personligt involveret i hackerangreb mod Det Demokratiske Parti under den amerikanske valgkamp. Det siger to ledende efterretningsfolk til NBC News.

De to kilder har haft direkte adgang til nye efterretninger, rapporterer den amerikanske tv-station onsdag.

Ifølge dem var Putin personligt med til at beslutte, hvordan informationer, som hackere havde sikret fra Det Demokratiske Partis computere, blev lækket og på anden måde brugt.

De nye oplysninger om Putins medvirken stammer fra diplomatiske kilder og spioner, der arbejder for USA's allierede, fortæller kilderne.

Amerikanske efterretningstjenester har længe mistænkt Rusland for at stå bag de mange angreb i månederne op til valget 8. november. Formålet med at bryde ind i computerne var angiveligt at påvirke udfaldet af valget.

En af NBC News' kilder siger, at Putin i første omgang udelukkende var interesseret i, at angrebene skulle svække Hillary Clintons chancer for vinde præsidentvalget.

Men Putins påståede vendetta mod Demokraternes kandidat udviklede sig til et forsøg på at få USA's politiske system til at fremstå som korrupt og underminere USA's troværdighed over for landets allierede, oplyser kilden.

NBC News oplyser ikke, hvilken af USA's efterretningstjenester kilderne arbejder for.

The Washington Post skrev fredag, at CIA mener, at Rusland forsøgte at hjælpe republikaneren Donald Trump til at sejre i valgkampen.

Avisen citerede kilder med kendskab til en hemmelig rapport fra efterretningstjenesten.

Avisen skrev blandt andet, at det var personer med forbindelser til Ruslands styre, der videregav stjålne e-mails fra Hillary Clinton og den demokratiske partiledelse til organisationen WikiLeaks.

Præsident Barack Obama beordrede tidligere på året en grundig gennemgang af alle de hackerangreb, der fandt sted i løbet af den amerikanske valgkamp.

/ritzau/

Viggo Mortensen snupper fornem nominering foran Tom Hanks

Den dansk/amerikanske skuespiller Viggo Mortensen er nomineret til den prestigefyldte Screen Actors Guild Awards (SAG), der er skuespillernes egen fagforenings årlige prisuddeling. Det afslører flere amerikanske medier onsdag.

Viggo Mortensen er nomineret i kategorien "bedste mandlige hovedrolle" for sin præstation i filmen "Captain Fantastic", der er et amerikansk komediedrama.

I samme kategori er også Casey Affleck, Andrew Garfield, Ryan Gosling og Denzel Washington nomineret.

I "Captain Fantastic" spiller 58-årige Viggo Mortensen faren Ben, der bor dybt inde i skoven med sine seks børn, langt fra civilisationen og fra det, de fleste af os kender som hverdag.

Foto: GERARD JULIEN.

Ifølge det amerikanske filmmedie Screen Daily er Viggo Mortensen nomineret til den såkaldte Actor-statuette på bekostning af den amerikanske stjerneskuespiller Tom Hanks og hans præstation i filmen "Sully".

- Onsdag kom The Screen Actors Guild med to overraskende tilføjelser til listen over nominerede, skriver filmmediet.

- Viggo Mortensen er nomineret for sin hovedrollepræstation i "Captain Fantastic" tilsyneladende på bekostning af Tom Hanks i "Sully".

Screen Daily peger på skuespillerinden Emily Blunt og hendes hovedrolle i filmen "The Girl on the Train" som den anden store overraskelse i feltet af nominerede.

Også filmmediet Awards Circuit, der blandt andet spår om, hvem der løber med nomineringerne til verdens fornemmeste filmpris, Oscarstatuetten, er overrasket over Viggo Mortensens nominering.

- Tom Hanks og "Sully" synes at være ude af konkurrencen, mens Viggo Mortensen ser ud til at styrkes med sin Globe-nominering og nu også SAG, skriver mediet.

Det sker med henvisning til, at Viggo Mortensen også er nomineret til en Golden Globe i kategorien "bedste mandlige hovedrolle" for rollen i "Captain Fantastic".

På Awards Circuits liste over de mest sandsynlige til at blive nomineret til en Oscar kan man nu finde Viggo Mortensen på en tredjeplads kun overgået af Denzel Washington i "Fences" og Casey Affleck i "Manchester by the Sea".

I 2008 blev Viggo Mortensen nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i "Eastern Promises". Han måtte dog se sig slået af Daniel Day-Lewis i "There will be Blood".

SAG-prisen uddeles i Los Angeles 29. januar.

/ritzau/

Hackerangreb har ramt en milliard Yahoo-brugere
Internetselskabet Yahoo melder onsdag om et nyopdaget hackerangreb, der foregik i 2013. Her blev data fra mere end en milliard brugere angiveligt stjålet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Yahoo mener, at en uautoriseret tredjepart i august 2013 stjal data forbundet til mere end en milliard brugerkonti, lyder det fra selskabet i en skriftlig erklæring.

Det har endnu ikke været muligt at slå fast, hvem der stod bag tyveriet.

De stjålne data drejer sig sandsynligvis om blandt andet navne, e-mail-adresser, telefonnumre og passwords. Yahoo tror ikke, at oplysninger om betalingskort og kontooplysninger er blevet berørt.

Selskabet er i gang med at informere brugere, der kan have været ofre for hackerangrebet. Det har også sat gang i tiltag, der skal sikre brugernes konti.

Ifølge Yahoo har det nyopdagede angreb ikke noget at gøre med det, der fandt sted i 2014, og som ramte 500 millioner brugere.

Da angrebet i 2014 blev kendt i september i år, blev det betragtet som det største eksempel på cyberkriminalitet nogensinde. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er fortsat ikke opklaret, hvem der stod bag angrebet i 2014. Yahoo gav i september udtryk for, at angrebet måske er udført af "statsstøttede" it-eksperter, skriver AFP.

Nyheden, om at hackere igen har formået at trænge ind i Yahoos systemer, kommer på et ubelejligt tidspunkt for selskabet, der var blandt internettets pionerer.

Yahoo, der har skrantet økonomisk i flere år, fører samtaler med teleselskabet Verizon om et salg af sin kerneforretning for 4,8 milliarder dollar.

Da hackerangrebet i 2014 kom til offentlighedens kendskab i efteråret, truede det ifølge AFP med at afspore det mulige salg til Verizon eller udløse et nedslag i prisen.

- Vi vil analysere betydningen af denne nye udvikling, før vi tager en endelig beslutning, meddelte Verizon i oktober ifølge Reuters.

Yahoo var i 1990'erne et af de mest succesrige og værdifulde internetselskaber i verden.

Da investorer omkring årtusindskiftet hamstrede aktier i internetselskaber, skød værdien af Yahoo i vejret.

Da aktiekursen toppede, havde Yahoo en markedsværdi på omkring 125 milliarder dollar. Siden er værdien raslet ned, og Yahoo har ikke formået at holde trit med selskaber som for eksempel Google.

/ritzau/

Trump mødtes med kritiske tech-chefer i forsøg på forsoning

Topcheferne for store amerikanske tech-virksomheder som Apple, Facebook, Microsoft og Google mødtes onsdag eftermiddag lokal tid med USA's kommende præsident, Donald Trump, i New York.

Foto: ALBIN LOHR-JONES/POOL.

Det skete i et forsøg på at reparere forholdet mellem republikaneren og Silicon Valley-firmaerne, som stort set alle støttede Hillary Clinton under valgkampen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg er her for at hjælpe jer med at gøre det godt, sagde Trump i sine indledende bemærkninger, som pressen kortvarigt fik lov at overvære.

- Vi vil have jer til at fortsætte den utrolige innovation. Der er ingen i verden som jer, tilføjede han.

Under valgkampen gav tech-folkene og Trump klart udtryk for deres afsky over for hinanden. Blandt andet opfordrede Trump sine vælgere til at boykotte Apple-produkter.

Formålet med onsdagens møde var således at rette fokus på parternes fælles mål i stedet for de områder, der er uenighed omkring - såsom indvandring, overvågning på nettet og handelsforholdet til Kina.

Særligt sidstnævnte har givet anledning til bekymring blandt virksomhederne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forholdet til Kina har nemlig fået skrammer, efter at Donald Trump har nægtet at love at holde fast i USA's såkaldte et-Kina-politik i forhold til Taiwan.

Der er tale om et meget ømtåleligt emne, da Kina betragter Taiwan som en kinesisk udbryderprovins.

Det kinesiske udenrigsministerium har derfor udtalt, at amerikansk-kinesisk samarbejde er "udelukket", hvis ikke USA anerkender Kinas kerneinteresser i Taiwan.

På onsdagens møde deltog kun en enkelt tech-leder, som under valgkampen støttede Trump og ikke Clinton. Det var medstifter af PayPal Peter Thiel.

Derudover deltog blandt andre chefer fra Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Facebook og Oracle. Det samme gjorde Donald Trumps tre ældste børn, Donald Jr., Ivanka og Eric, og Trumps svigersøn, Jared Kusher.

Flere amerikanske medier kalder det desuden "bemærkelsesværdigt", at Twitters administrerende direktør, Jack Dorsey, ikke var med til mødet - især taget i betragtning hvor flittig en bruger af det sociale medie, Trump er.

/ritzau/