Bush: Katastrofe at forlade Irak

Præsident Bush holder fast på at Al Qaeda er hovedproblemet i Irak, og at USA derfor skal blive i landet, indtil terrorgruppen er nedkæmpet. Kritikere siger, Irak-krigen øger antallet af terrorister.

Foto: Larry Downing/Reuters Fold sammen
Læs mere

Mens flere og flere amerikanske politikere - både demokrater og republikanere - ønsker tropperne ud af Irak så hurtigt som muligt, holder Bush fast.

Modsat mange andre af sine politiske kollegaer mener Bush nemlig, at oprørsgrupperne i Irak er styret og tæt forbundet med Al Qaeda. Og en ny efterretningsrapport beviser det, mener han.

Under en tale til nationen på 29 minutter nævnte præsidenten Al Qaeda hele 93 gange, skriver CNN.

- Det vil være farligt for verden og en katastrofe for USA, hvis de amerikanske styrker forlader Irak uden at nedkæmpe Al Qaeda, sagde George Bush i sin tale, der fandt sted på Charleston Flybase i South Carolina.

En efterretningsrapport slår fast, at grundlæggeren af Al Qaeda i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, drev en terrorist-træningslejr i Afghanistan og havde stærke bånd til ledelsen af Al Qaeda, fortalte Bush i sin tale.

Bush's kritikere mener omvendt, at krigen i Irak skaber langt flere terrorister end den uskadeliggør.

Den demokratiske senator John Kerry svarede igen på Bush's tale ved at sige, at han bevidst forsøger at skræmme den amerikanske befolkning.

- Vi er alle enige om at al Qaeda er en trussel, og vi kender deres mål. Men 11. september blev ikke udtænkt i Irak, sagde John Kerry og citerede en tidligere efterretningsrapport, der siger, at al Qaeda har genvundet sin styrke i Pakistan og er vokset støt siden invasionen i Irak.

I forgårs offentliggjorde det amerikanske militær en plan om fortsat massiv tilstedeværelse i Irak indtil 2009.