Britisk parlament suspenderes efter mandagens dagsorden

Boris Johnsons talsmand understreger, at regeringen ikke kommer til at bede EU om en udskydelse af brexit.

Storbritanniens parlament bliver suspenderet efter mandagens dagsorden og frem til den 14. oktober.

Det bekræfter en talsmand for den britiske premierminister, Boris Johnson.

Johnson havde på forhånd fået dronningens godkendelse til at suspendere parlamentet på et tidspunkt mellem mandag og torsdag i denne uge.

Premierministerens talsmand understreger mandag samtidig, at regeringen ikke kommer til at bede EU om at få forlænget deadline for brexit.

Et lovforslag, der ventes at blive vedtaget i Underhuset mandag, pålægger ellers Johnson til netop at søge om en forlængelse, medmindre et flertal i parlamentet har accepteret en skilsmisseaftale med EU.

Alternativt skal Johnson have parlamentets ja til at forlade EU uden aftale.

Boris Johnson vil mandag igen forsøge at få udskrevet valg i Storbritannien. Det kræver opbakning fra to tredjedele af det britiske Underhus.

Oppositionen har på forhånd afvist at stemme for Johnsons anmodning.

Boris Johnson har mandag været på besøg i hos Irlands premierminister, Leo Varadkar, i den irske hovedstad, Dublin.

Her siger Johnson, at det er nødvendigt at forlade EU den 31. oktober.

»Ellers vil Storbritannien og briternes tillid til vores demokratiske system tage permanent skade,« siger premierministeren ifølge britiske BBC.

Grænsen mellem EU-landet Irland og Nordirland, der efter brexit ikke længere vil være en del af EU, er et stort stridspunkt i brexitforhandlingerne.

En såkaldt bagstopper er i øjeblikket en del af den aftale, som den tidligere premierminister Theresa May har forhandlet sig frem til med EU og som tre gange er blevet stemt ned i parlamentet.

Bagstopperens formål er at forhindre, at der oprettes en fysisk grænse mellem Irland og Nordirland. Mange frygter nemlig, at det vil få en tidligere blodig konflikt mellem de to parter til at blusse op igen.

Kritikere af bagstopperen mener, at den risikerer at holde Storbritannien inde i EU-systemet på ubestemt tid.

»Vi er åbne over for alternativer (til bagstopperen, red.). Men det skal være realistiske, juridisk bindende og fungerende alternativer.«

»Sådanne forslag har vi endnu ikke set,« siger Leo Varadkar.

/ritzau/Reuters