50 fængslede demonstranter er løsladt i Nicaragua

Mindst 700 personer sidder fængslet i Nicaragua for at protestere mod præsident Ortega. Nu er 50 løsladt.

Nicaraguas regering har slået hårdt ned på demonstranter. På billedet ses præsident Daniel Ortega til en åbningsceremoni til ære for en motorvej i hovedstaden Managua 21. marts. Oswaldo Rivas/Reuters Fold sammen
Læs mere

Managua. Nicaragua har fredag løsladt 50 personer, der har siddet fængslet for at demonstrere mod landets præsident, Daniel Ortega.

Det skriver nyhedsbureauet AP natten til lørdag dansk tid.

Dermed er i alt 200 demonstranter blevet løsladt siden slutningen af marts.

Selv om de 50 fanger er løsladt, er sigtelserne mod dem dog ikke droppet.

De anklages fortsat for at "forstyrre den offentlige orden og angribe freden i Nicaragua". I stedet for at være i fængsel er de nu i husarrest.

En af de løsladte, Franklin Rodrigo Artola García, siger, at han trods opretholdelsen af sigtelsen nu føler sig fri igen.

- Jeg føler mig fri i mit hjem. Jeg er glad for at være sammen med min mor, min far, hele min familie. Og jeg vil fortsætte kampen, for Nicaragua skal være et frit land uden korruption og drab, siger Franklin Rodrigo Artola García.

Nicaragua har befundet sig i en politisk krise, siden præsident Daniel Ortega forsøgte at indføre en socialreform i april sidste år.

Det medførte store protester og efterfølgende kaos og recession i det fattige centralamerikanske land, hvor mange ønsker, at Ortega skal udskrive valg.

Styret i Nicaragua slog hårdt ned mod demonstrationerne, som blev gjort ulovlige. Mere end 700 mennesker blev fængslet, og mindst 325 mistede livet i de voldelige sammenstød, skriver nyhedsbureauet AFP.

For at kunne genoptage planlagte fredsforhandlinger med oppositionen gik regeringen i marts med til at at løslade de 700 fængslede demonstranter.

Det er de første 200 af 700 fanger, der nu er blevet løsladt.

En FN-rapport slog i august sidste år fast, at Nicaraguas regering stod bag omfattende undertrykkelse af befolkningen og politiske modstandere.

Rapporten beskriver ulovlige anholdelser, tortur og lukkede retssager. Flere læger, professorer og dommere fortæller desuden, at de er blevet fyret for at have hjulpet eller støttet demonstranter.

Landets opposition ønsker at reformere landets valgsystem og sikre frie og retfærdige valg, efter at Ortega har overtaget magten over landets domstole og valgmyndighed.

Oppositionen har flere gange krævet, at regeringen fremskynder præsidentvalget, der er planlagt til 2021, men det afviser regeringen.

Ortega var præsident i landet fra 1979 til 1990, men han kom til magten igen i 2007.

/ritzau/