Handel med erhvervsejendomme forgylder

Modsat kollegerne blandt boligmæglerne er det gode tider for erhvervsmæglere, hvis indtjening kun kender en vej: Op.

Det er en lukrativ forretning at handle med erhvervsejendomme. Indtjeningen blandt erhvervsmæglere ligger i en helt anden liga end blandt boligmæglere, ligesom de ansattes lønninger også ligger langt over.

Det viser en analyse fra Dansk Brancheanalyse af de tilgængelige regnskaber fra ejendomsmæglerbranchen.

”Mens samtlige spillere i branchen har oplevet en kronisk fremgang i resultater i perioden fra 2002 til 2005, var 2006 ekstremernes år. Erhvervsmæglerne fik det flotteste år nogensinde, og sammenlignet med andre sektorer i andre brancher har indtjeningen i dette segment været ekstremt høj,” konkluderer Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse.

Nettoresultatet for erhvervsmæglerne i analysen er gået fra godt 171 millioner kroner til knap 226 millioner kroner i 2006.

”At være erhvervsmægler er jo en helt anden branche end at være boligmægler. Et andet produkt, andre kundetyper og andre kompetencer,” siger vicedirektør i Danske Ejendomsmæglerforening Thomas Torp.

Han peger blandt andet på, at erhvervsmæglere udvider deres forretningsområder med rådgivning inden for en række tilknyttede områder.

”Mange erhvervsmæglere bevæger sig over i rådgivning om finansiering, skat, udvikling af ejendomme og den slags. Og det kræver også flere kompetencer, så der ofte ansættes folk med en akademisk baggrund,” forklarer Thomas Torp.

De ansatte blandt erhvervsmæglerne kan også efter en stigning på 17 procent hæve en løn på knap 950.000 kroner – mere end dobbelt så meget som ansatte boligmægleres gennemsnitsløn. Desuden var nettoresultatet per ansat et overskud på 589.000 kroner.

Thomas Torp vurderer, at den rekordhøje beskæftigelse i samfundet kan bruges som en af strømpilene for, hvordan det går for erhvervsmæglerne.

”Når det går godt for virksomhederne, så går det også godt for erhvervsmæglerne” siger han.

Ole Egholm ser dog mere den høje indtjening blandt erhvervsmæglerne som et flaskehalsproblem.

"Da erhvervsmæglerbranchen ikke har uoverstigelige juridiske eller økonomiske adgangsbarrierer, er de fantastiske resultater i 2006 først og fremmest udtryk for en eksplosion i antallet af handler, langt over den generelle erhvervsudvikling, kombineret med mangel på folk med de rigtige kompetencer,” siger han.

Ole Egholm regner med, at blandt andet den finansielle krise – den såkaldte subprimekrise – vil lægge en dæmper på erhvervsejendomsmarkedet og dermed også dæmpe den voldsomme indtjening for erhvervsmæglere i 2007 og sandsynligvis yderligere i 2008.