Boligmæglere i massiv nedtur

I den første regnskabsanalyse af ejendomsmægleres regnskaber afsløres en massiv nedtur i indtjeningen for boligmæglere – omvendt er det en gylden forretning af handle med erhvervsejendomme.

Boligmæglerne har oplevet en massiv nedtur sammen med afkølingen af ejendomsmarkedet. Fra et rekordstort overskud i boligmæglernes regnskaber i 2005 gik branchen i underskud i 2006.

Den samlede branche havde dog overskud på grund af gode resultater og fremgang blandt erhvervsmæglerne.

Det viser den første regnskabsanalyse af ejendomsmæglernes regnskaber, som Dansk Brancheanalyse har lavet over de regnskaber for branchen, der er tilgængelige.

Analysen viser, at analysens regnskaber fra boligmæglerne er gået fra et nettooverskud i 2005 på knap 146 millioner kroner til et underskud året efter på knap 15 millioner kroner.

Det er samtidig slået igennem blandt boligmæglerne som en voldsom lønnedgang.

”Boligmæglerne fik gennemsnitslønnen sat ned med 8,2 procent. Jeg har endnu ikke oplevet en branche med en sådan nedtur i gennemsnitslønnen,” konkluderer Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse.

De ansatte i mæglerbranchen klarer sig dog fortsat hæderligt lønmæssigt i forhold til de andre brancher, som Ole Egholm har analyseret.

En boligmægler tjener i gennemsnit 413.000 kroner om året – forstået som virksomhedens gennemsnitlige årlige personaleomkostninger per ansat - mens rejsebureauer, hoteller og bilforhandlere betaler deres ansatte mellem 319.000 og 354.000 kroner. Reklamebureauernes lønniveau ligger højest i gruppen med 513.000 kroner i gennemsnit. Ole Egholms analyse omfatter virksomheder med over fire ansatte eller et over- eller underskud på over en million kroner, der aflægger regnskab. Og dermed dækker analysen ifølge Ole Egholm omkring 30 procent af branchen og 60 procent af de ansatte i virksomheder med mindst 5 ansatte.

Vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening Thomas Torp anslår, at rapporten dækker omkring 25 procent af branchen. Men han medgiver, at den giver et retvisende billede af branchens voldsomme nedtur i 2006 – blandt andet fordi, at branchens marked, ejendomsmarkedet, oplevede en meget brat opbremsning i foråret 2006.

"Markedet gik jo nærmest i stå fra den ene dag til den anden, da renten steg i foråret 2006. Før da gik det ekstremt stærkt, og der var salærkrig, fordi de sloges om markedsandele. Alt blev jo revet ned af hylderne, og de kunne sænke salærerne, fordi det gik så stærkt," forklarer Thomas Torp.

Da markedet derefter gik i stå, kunne priserne ikke justeres op hurtigt nok til at dæmme op for den faldende omsætning af boliger.

"Salæraftaler indgås jo for et halvt år ad gangen. Og de aftaler, der blev indgået i foråret, blev måske først udmøntet i et salg i november. Men man kan jo ikke ændre aftaler med kunder, fordi forudsætningerne for markedsføring og omkostninger ikke holdt," siger Thomas Torp.

Han vurderer, at priskrigen sendte et gennemsnitligt salær for et boligsalg i København ned fra cirka 50.000 kroner til 30.000 kroner, da det gik varmest til på boligmarkedet.

Nu er mæglerne i fuld gang med at justere priser og omkostninger ind efter det nuværende boligmarked. Og det indebærer blandt andet lukning af butikker især i hovedstadsområdet og i Østjylland, hvor opturen og nedturen har været mest voldsom.

De regionale udviklinger i analysen fra Dansk Brancheanalyse viser også, at det samlede brancheunderskud udelukkende stammer fra ejendomsmæglerne i Københavnsområdet og Østjylland.

Målt som resultat per ansat gik mæglerne i København By fra et overskud på 95.000 kroner i 2005 til et underskud på 133.000 kroner.

Sønderjylland var den region hvor boligmæglerne i 2006 havde de bedste resultater relativt set: Her lavede en ansat fortsat et resultat på 126.000 kroner i 2006 - en anelse mindre end de 138.000 kroner, som hver ansat tjente i 2005.