Mareridt for mæglerne

Når 2007-regnskaberne er klar om nogle måneder kan 2007 vise sig at være rent mareridt for boligmæglerne.

2007 kan vise sig at blive boligmæglernes økonomiske mareridt. Baseret på antallet af bolighandler og de få regnskaber fra branchen, der på grund af forskudt regnskabsår er afleveret for 2006/07, er udsigterne sorte.

Det vurderer Dansk Brancheanalyses direktør Ole Egholm, som vurderer, at det er antallet af handler mere end det er udviklingen i salæret, der er afgørende for ejendomsmæglernes indtjening.

”Antallet af solgte villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse tilsammen steg med 14 procent i 2005 og faldt med 12 procent i 2006. Det var så her, at mæglerne forventede, at antallet skulle stige igen. Men set på det første ni måneder er tendensen et fald på ikke mindre end 26 procent,” påpeger Ole Egholm.

Derfor kalder han det sandsynligt, ”at boligmæglernes resultater for 2007 vil være endnu grimmere, end de var i 2006, da de allerede var i et samlet minus.”

Han har i sin gennemgang af boligmæglernes regnskaber konstateret, at de fleste mæglere ventede en øget aktivitet for 2006.

”Og målt på handler har de igen taget voldsomt fejl,” hedder det i Ole Egholms analyse af ejendomsmæglerbranchen.

Han påpeger, at mæglerne skal have hævet deres honorarer med mindst 26 procent, hvis de skal undgå at komme værre ud af 2007 end 2006.

Ifølge vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening Thomas Torp er mæglerne i fuld gang med at trimme deres forretninger – men også at de ikke reagerer hurtigt nok til at afværge de røde tal i regnskaberne.

”De er jo i en benhård konkurrencesituation, og alle vil jo nødig være den første til at hæve salærerne,” siger Thomas Torp, som tror, at branchens omkostninger er barberet gennem 2007.

Det er dog endnu ikke slået igennem i antallet af mæglerbutikker, der på landsplan ligger nogenlunde uændret på knap 1550 i hele landet.

Dét forklarer Thomas Torp med, at større og mere kapitalstærke ejendomsmæglere benytter situationen til at opkøbe nødlidende konkurrerende butikker.

”Men jeg regner også med, at der vil være lukket mellem 30 og 40 boligbutikker, når året rundes af,” siger han.

Men med hensyn til 2008 kan der dog være morgenluft for mæglerne. Antallet af ejendomshandler ser i 2007 ud til at lande på det laveste niveau siden 1995, hvor talmaterialet går tilbage til.

Samtidig er der flere boliger til salg end nogensinde. Den kvartalsvise negative vækst i antallet af bolighandler har været aftagende fra andet til tredje kvartal i år – men ligger dog stadig til en negativ udvikling i forhold til det foregående år

"Så selvom meget tyder på lavere salgspriser for boligejerne i 2008, så peger mange tegn også i retning af, at selve antallet af handler vil stige i 2008. Og det er nok endnu vigtigere for mæglernes økonomi, end hvad selve huset handles til." mener Ole Egholm.