Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Spotte eller spotte

Claes Kastholm Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to år siden fandt Centraladministrationens stærke mænd sammen om at konstruere et »spot-kursus«, der skulle spotte og videreuddanne de mest lovende embedsmænd.

I overensstemmelse med ung dansk sprogbrug betyder »spotte« at få øje på og udpege. Som Centraladministrationens »stærkeste mænd« har Politiken spottet departementscheferne Chr. Kettel Thomsen, David Hellemann og Anne Kristine Axelsson.

Sidstnævnte er i dag i beskyttelsesarrest i Kirkeministeriet i ly for justits-furien Mette Frederiksen. Den fra Moderniseringsstyrelsen berygtede David Hellemann skaber i dag rædsel omkring sig i Nordea. Kettel Thomsen er tidligere skibskok og især kendt for sin rådgivning af statsminister Helle Thorning-Schmidt i Henrik Sass Larsen-sagen.

De stærke »mænd« hyrede konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers til opgaven. Det blev en fiasko. Pris: 621.675 kr. Derefter hyrede de konsulentfirmaet Implement til en pris på to mio. kr.

En af de spottede deltagere, afdelingschef Jakob Jensen, er henrykt over det nye spot-kursus – pris pr. deltager: 167.163 kr. – og nævner som eksempel, hvor brugbart det er: »F.eks. en seance om, hvordan du træder offentligt frem og overbeviser fra ølkassen«. Det kunne ethvert medlem af Groft sagt have lært ham på en time for 2.000 kr.

I lidt ældre end ung dansk sprogbrug betyder »spotte« at gøre nar af, håne. Læserne af Groft sagt kan selv vælge, om de som skatteydere foretrækker ung dansk sprogbrug eller lidt ældre ditto.