Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt vil ufortøvet sætte charlatanerne på plads

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Landsbytosserne United

Peter Nedergaard

Groft sagt spekulerer over tidens tegn. Vi ser med forundring over dem, som benægter klimavidenskabens resultater på den ene side. Vi ser også med forbløffelse på dem på den anden side, som mener, at etnicitet, køn og seksuel orientering trumfer enhver form for rationel argumentation.

Vi spørger derfor os selv: Er der ved at samle sig to klumper af irrationelle landsbytosser med klimaskeptikere på den yderste højrefløj og identitetspolitikere på den yderste venstrefløj? Fælles for dem er i hvert fald skepsis over for autoritet baseret på vestlig videnskab. Er det så ikke på tide, at fornuftige folk råber vagt i gevær, ufortøvet får sat charlatanerne på plads og placeret rationaliteten på den piedestal, hvor den hører hjemme?

Tissemandsmåling ved nytårstide

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I Peters Jul har Johan Krohn i 1866 digtet om Nytårsaften:

»På gaden knalder det skud på skud, nu skyder drengene året ud.
Jeg hørte det før, da ned vi rendte for Bedstemor fra vognen at hente.«

Nu er Peters Jul jo ingen murstensroman, der evner at fylde en reol ud i en sådan grad, at det ægger skribent Katherine Diez til erotik, sådan som hun tidligere har betroet Berlingskes læsere. Alligevel er der vel inspiration at hente for Groft sagt til en fortsættelse, som kan indramme hendes seneste iagttagelser vedrørende mænds sysler ved nytårstide anno 2019:

»Provinsfædre sig på brystet slå, pik og pengepung med nabo måle må.
De midtvejskrise nu skal ha’, hvorfor de store raketter må skyde af.«

»Krumspringende evolution og mandemænd marineret i testosteron
Potensforlænger med bang-bang og romerlys, vi møde må med fnys.«