Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Kan det egentlig betale sig nogensinde at genåbne Danmark?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Genåbning?

Peter Nedergaard

Nu er man fra politisk hold begyndt at tale om genåbning af Danmark. Kan det virkelig være rigtigt? Nu gik det ellers så godt. Virksomhederne udviser samfundssind. Lønmodtagerne er glade for deres job som aldrig før. Byerne har ren luft. Politikerne er troværdige. Udslippet af klimagasser er i bund. Staten præsterer en sjælden set handlekraft. Folk med bizarre lyster til at kramme alt og alt i tide og utide er holdt op. Vi er sluppet for Distortion.

Skal vi virkelig opgive alt det, som vi nu har opnået? Groft sagt slår til lyd for, at vi virkelig tænker os grundigt om, før vi borttvætter alle disse gode resultater via en genåbning.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Silvan eller Gud?

Hans Hauge

»Kun et er fornødent,« siger de i SF. Det er muligheden for at fejre påske i Silvan, købe en påskeblomst fra bondehave i Plantorama eller snaps i Rema. Der er nemlig noget, som er vigtigere end andet, mener socialister: Det materielle.

»Hvorfor kan kirken ikke være åben, når Silvan kan?« Blev SFs fungerende kirkeordfører spurgt – (kirkeordføreren var i Silvan). Hun kunne godt forstå (vel kunne hun ej), at der var nogen kristne, der gerne ville i kirke til påske, men de kan vente, for det er ikke nødvendigt – alt det der med ånd og opstandelse.

Det er for en socialist trods alt vigtigere, at hun kan sende manden i Silvan og købe maling, når de skal i sommerhuset og nyde livet, når de nu ikke kan  rejse til Sydfrankrig.

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fyld Amerika med løgn

Jarl Cordua

Selv for de døve og blinde har det længe stået klart, at Donald Trump lyver hurtigere end en hest kan rende, men under coronakrisen skal man holde endnu fastere på hat og briller, når manden med det orange hår indtager mikrofonen ved pressemøderne i Det Hvide Hus.

Først var coronaen en fis i en hornlygte, som helt sikkert bare ville forsvinde. Så var pandemien en kæmpe overraskelse for alle, herunder Trump, for bagefter at være et fænomen, som han hele tiden havde taget dybt alvorligt. Præsidenten lovede så, at alle kunne få en coronatest, hvis de ville, indtil at de så ikke kunne få den alligevel. Heldigvis var coronaen under så meget kontrol, at USA kunne åbne igen i påsken, indtil restriktionerne blev forlænget til maj.

Amerikanerne har sikkert søgt trøst i Trumps ord om, at det vil være en succes, hvis kun 200.000 af dem dør. Groft sagt betragter bundlinjen: Gør Amerika stort ved at fylde det med løgn.