Svensk terrorekspert: Jakob Scharf har brudt den hellige regel blandt efterretningstjenester

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp kalder dommen mod den tidligere PET-chef for enestående i den vestlige verden. Efterretningstjenester må aldrig tale om forholdet til andre lande, siger han.

Man taler ikke om fremmede efterretningstjenester. Det er en gylden regel, og det handler om at være professionel, siger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp om sagen mod den tidligere PET-chef Jakob Scharf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp har læst Jakob Scharfs bog. Han fandt ikke nogen »sensationelle detaljer«, som den erfarne forsker ikke allerede set »ude i det åbne« i andre bøger. Men én detalje gør, at han kalder sagen for så opsigtsvækkende, at han »aldrig har set noget lignende i en vestlig efterretningstjeneste«.

»Der findes en hellig regel, og der er, at en sikkerhedstjeneste aldrig afslører metode eller kilder. Hvis du er inde og trampe på det område, så kan det få konsekvenser. Det er ikke, hvad han siger. Det er ikke så meget detaljerne, men allierede efterretningstjenester kan blive usikre på, om Danmark lækker oplysninger,« siger Magnus Ranstorp.

»Man taler ikke om, hvad andre efterretningstjenester har gjort og ikke gjort.«

Den svenske terrorekspert er tilknyttet det svenske forsvarsakademi og har et indgående kendskab til vestlige efterretningstjenester. Han mødte Jakob Scharf, da Scharf tiltrådte stillingen som den tidligere øverste chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET. Han synes, at Jakob Scharf dengang »var meget åben« af en PET-chef at være og siger samtidig, at »det var godt«:

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp siger, at sagen mod den tidligere PET-chef Jakob Scharfs bog blot er den seneste i en række af »dårlige sager«, der kan få allierede efterretningstjenester til at miste tilliden til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Når man har at gøre med at bekæmpe terror, er det nødvendigt at være mere åben. Man må være i stand til at dyrke forbindelser. Den virkelige dårlige ting ved den her sag er, at den danske efterretningstjeneste vil blive mere lukket.«

Danmark kan miste tilliden hos allierede

Ifølge Magnus Ranstorp er den potentielt skadelige effekt af bogen for dansk efterretningsvæsen, at andre lande ikke stoler på, at Danmark kan holde tæt med fortrolige oplysninger, og at det dermed kan give problemer i samarbejdet.

»Hvis du er i spidsen for tjenesten i denne branche, er det mest alvorlige, hvad man afslører om andre lande. Selv om det ikke virker særligt betydningsfuldt.«

Magnus Ranstorp fandt enkelte oplysninger i bogen – som et navn på en operation og »overvågningsting« – der måske ikke var offentliggjort tidligere. Men han påpeger, at den tidligere danske agent Morten Storm har offentliggjort mindst lige så »farlige oplysninger«, om hvordan det danske efterretningsvæsen opererer i det islamistiske miljø.

Kan oplysninger i bogen, som Jakob Scharf er blevet dømt for, have konkrete konsekvenser for aktioner fremover?

»Det er et svært at bedømme udefra, men ikke direkte. Der findes mange andre bøger, der afslører meget mere,« siger Magnus Ranstorp.

Helt usædvanlig sag

Han vurderer, at sagen mod Jakob Scharf bliver betragtet på et andet niveau end andre lækager, fordi en tidligere chef bryder sin tavshedspligt, og at det vil blive bemærket blandt allierede efterretningstjenester.

»Der har virkelig været nogle dårlige sager for Danmark. Det er så usædvanligt, at en efterretningschef bliver dømt og sendt i fængsel. Jeg kan ikke huske, at der har været nogen lignende sag i et vestligt land. Der har været sager, hvor nogen er agenter har fået problemer med regeringen, men intet der kan sammenlignes med det her,« siger den svenske terrorforsker.

»Det er pinligt på en måde for den danske efterretningstjeneste, men man statuerer også et eksempel om, at det har konsekvenser.«