Byrettens dom: Tidligere PET-chef Jakob Scharf skal fire måneder i fængsel

Københavns Byret har afsagt dom i sagen mod den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf.

Københavns Byret har fredag eftermiddag afsagt dom i sagen mod den tidligere PET-chef Jakob Scharf, der ifølge anklagen mod ham overtræder sin tavshedspligt i 28 passager i bogen »Syv år for PET« af journalist og forfatter Morten Skjoldager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Jakob Scharf, tidligere øverste chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), skal i fængsel.

»Tiltalte straffes med fængsel i fire måneder.«

Sådan lød det fredag klokken 14:01 fra dommer Karsten Henriksen i retssal 41 i Københavns Byret.

Jakob Scharf skal derudover betale sagens omkostninger. Retten har ligeledes besluttet at konfiskere 397.625 kroner, som den tidligere efterretningschef angiveligt har tjent på bogen.

Anklagemyndigheden og Jakob Scharf har nu 14 dage til at beslutte, om de ønsker at anke sagen til landsretten eller acceptere byrettens dom, der således er en foreløbig kulmination.

Sagen begyndte i 2016, da PET fik nys om, at en bog var på vej.

Anklaget for 28 brud på tavshedspligt

People's Press' skrev i 2016 i forlagets forhåndsomtale af »Syv år for PET«, at Scharf i bogen fortæller »om kendte og ukendte PET-operationer, han portrættererer PETs agenter - og kunsten af hverve en meddeler«.

På baggrund af forhåndsomtalen lykkedes det PET under et natligt retsmøde i byretten at få nedlagt et fogedforbud mod at offentliggøre bogen. Forbuddet blev ikke efterprøvet i landsretten, men det blev trodset af flere boghandlere, og dagbladet Politiken valgte at udgive bogen i sin helhed i en særsektion.

Denne del af sagen har haft sit eget retslige efterspil. I en retssag parallel med Scharf-sagen blev Dagbladet Politiken tidligere i januar idømt en bøde på 100.000 kroner for at overtræde byrettens fogedforbud. Christian Jensen blev som bladets ansvarshavende chefredaktør idømt en bøde på 50.000 kroner i samme ombæring.

Retssagen mod Jakob Scharf selv begyndte i Københavns Byret i november sidste år. »a«

Anklagen mod ham lød, at han i 28 passager i bogen forbryder sig mod den tavshedspligt, han også efter at have forladt efterretningstjenesten er pålagt.

PET og Anklagemyndigheden fremlagde under retssagen ikke konkrete oplysninger om, hvordan Scharfs udtalelser har skadet tjenestens arbejde. Men den nuværende PET-chef Finn Borch Andersen bedyrede i vidneskranken, at det var tilfældet.

»Den viden man har (fra sin tid i PET, red.), kan man ikke tage med sig og bruge. Fem minutter efter, at man er gået ud af døren, har man vanskeligere og vanskeligere ved at vurdere, hvilke påvirkninger det kan have for tjenestens virke,« sagde han.

I forbindelse med udgivelsen af »Syv år for PET« forklarede Scharf selv, at han var indblandet i bogen, »fordi der er tale om en ordentlig og sober bog om forhold af samfundsmæssig betydning«. (ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: People Press.

Finn Borch Andersen forklarede i retten, at fortrolighed i PET ikke er en undtagelse - det er det bærende element for at få kilder og oplysninger fra andre efterretningstjenester. Mulighederne for sidstnævnte har lidt skade på grund af bogen, lød det fra den nuværende PET-chef i byretten.

Omvendt argumenterede Jakob Scharf selv for, at han efter syv år på posten som øverste chef for PET selv kan vurdere, hvad han må og ikke må sige offentligt.

I retten understregede den 52-årige tidligere PET-chef, at han alene har bidraget til bogen i direkte citater, og han pegede på, at en række detaljer om forskellige sager omtalt i bogen kommer fra andre kilder, herunder ikke mindst retsdokumenter.

»Det har været en klar forudsætning, at alt, hvad jeg bidrog med, var til direkte citat,« sagde Jakob Scharf i byretten, hvor han adskillige gange understregede, at han udelukkende havde haft sine citater til gennemsyn.

Forfatteren til »Syv år for PET«, Morten Skjoldager, vidnede også i sagen. Her pegede han på, at der er påfaldende få nyheder i bogen. Langt de fleste detaljer har tidligere været offentliggjort, fortalte Skjoldager, der i mere end et årti har dækket efterretningstjenesterne og terrorsager som journalist ved Dagbladet Politiken.

»Der er ikke mange ting i den bog, jeg selv ikke vidste i forvejen. Derfor har jeg lidt svært ved at få øje på ting i bogen, der skulle være et brud på hans tavshedspligt,« sagde Morten Skjoldager før retssagen i et interview med Berlingske.