Weekendfrokost: Karrysuppe og torskerogn

Weekendfrokost med friskkogt torskerogn i salat, eller en varmende karrysuppe med rejer og blomkål.

Spicy suppe med blomkål og store rejer. Fold sammen
Læs mere

Hjemme hos os er der egentlig ikke rigtig noget der hedder »weekendmad«. Vi får stort set altid to retter, og der kan sagtens ligge en lammesteg i ovnen på en tirsdag og hovedretten den følgende lørdag kan være en simpel pastaret – eller biksemad af resterne af lammestegen. Det sidste er endda overordentlig sandsynligt. Vi får – for nu at sige det som det er – hvad vi har haft lyst til og appetit på at lave.

Det er altså ikke på aftensmaden, at man kan se, at det er weekend. Men det kan man til gengæld på frokosten, den er anderledes, når vi har fri og derfor pludselig også har det måltid fælles. Så er der basis for små gode retter, varme som kolde, af nye råvarer eller fine rester.

Her er et par af de retter, der i den seneste tid har forhøjet glæden ved også at have en frokosttid sammen i weekenden.

Spicy suppe med blomkål og store rejer

4 personer

½ blomkål
2-3 fine blade af sortkål (palmekål)
2 små stilke bladselleri
1 mellemstor kartoffel
1 løg
3 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
½-1 frisk grøn chili (alt efter styrken)
12-16 store rejer med skal (se TIP)
4 spsk. olie i alt
fint havsalt
1-2 tsk. karry, alt efter hvor stærk din karry er
1/2 tsk. knust spidskommen
1/2 tsk. knuste korianderfrø
peber
4-5 dl hønsekødssuppe eller god bouillon
1/2 bundt grønthandler dild (»rigtig« dild, som smager af noget)
½ potte/bundt frisk koriander
saft af en økolime
lidt frisksnittet forårsløg

brød eller kogt basmatiris til suppen

Fjern blomkålens yderblade og skær det nederste af stokken. Skyl blomkålen, lad den dryppe af og del den i små buketter. Skær den stok, der er tilbage i små terninger. Skyl bladselleri og sortkål og lad dem dryppe godt af.

Snit bladsellerien fint og sortkålen i smalle strimler. Skræl og skyl kartoflen og skær den i småbitte terninger. Pil løg og hvidløg og hak dem fint. Skræl ingefæren og riv den fint. Skyl og flæk chilien og fjern evt. kernerne, hvis chiliens frugtkød er stærkt i sig selv. Hak chilien fint. Skyl forårsløg, koriander og dild og lad dem dryppe af eller slyng dem tørre

Steg rejerne kort i en spiseskefuld olie i en gryde. Sørg for, at olien er godt varm. Krydr med lidt salt og 1/2 tsk. karry undervejs og tag rejerne op af gryden efter maks. 1 minut. Stil rejerne til side.

Kom resten af olien i gryden og tilsæt blomkål, sortkål, løg, hvidløg og kartoffel, når den er varm. Tilsæt resten af karryen samt spidskommen og koriander og lad det hele riste et par minutter over moderat blus. Tilsæt ingefær og chili og steg et øjeblik længere. Krydr med salt og peber og tilsæt suppe/bouillon og 3-4 dl vand. Lad suppen komme i kog og koge i ca. 5 minutter.

Tilsæt hakket dild og koriander og smag suppen til med limesaft og evt. lidt sukker og/eller salt. Kom rejerne i og lad suppen komme på kogepunktet igen.

Server suppen med fintsnittet forårsløg over og giv brød eller måske lidt basmatiris til (risen kommes i suppen).

TIP

Vælg vildtfangede store rejer, de såkaldt »rødrejer« fremfor opdrættede tigerrejer. Fiskehandlere har ofte de vildtfangede store rejer og Irma har indimellem frosne rå rødrejer fra Argentina.

Rejer fra rejefarme er som regel blevet stopfodret med penicillinholdigt foder under opvæksten, og desuden er rejefarme en meget vandforurenende affære. Kan du ikke finde rødrejer i butikkerne, kan du i stedet bruge Nordsø-/Ishavsrejer med skal. Antallet af rejer bør i så fald forøges.

Torskerognssalat

Salat: 4 hele blade radicchio + rucula og feldsalat (stor håndfuld af hver)

2 små stilke bladselleri (de lyse fra midten)
fint havsalt
2 tsk. lagereddike
3-4 spsk. hjemmerørt mayonnaise
peber
citronsaft
ca. 300 g nykogt torskerogn, helst én stor rogn (se tip)
ca. 2 spsk. kapers

Skyl salaten og slyng den tør.

Skyl bladsellerien og skær den i bittesmå terninger. Kog terningerne et minut i 1,5 dl vand med ¼ tsk. salt og eddike i. Hæld bladsellerien i en sigte, lad den dryppe af og blive helt kold.

Rør bladselleri i mayonnaisen og smag til med salt, peber og citronsaft. Pil hinderne af torskerognen og skær den i stykke skiver. Vend dem forsigtigt i mayonnaisen og anret torskerogn og mayonnaisedressing i radicchiobladene sammen med feldsalat og rucula. Drys kapers over og server med ristet brød til.

TIP

Kogning af torskerogn

Ca. 300 g torskerogn, 7-10 peberkorn, 2 tsk. salt og 2 spsk. lagereddike

Pak torskerognen løst i smørrebrødspapir og læg pakken i en gryde. Kom peberkorn, salt og eddike ved og tilsæt vand til pakken er dækket. Bring det i kog og lad rognen koge ganske svagt i 10-20 minutter (én stor rogn som den der skal bruges i opskriften skal koge i 20 minutter). Rognen skal føles som en lidt fast gummibold, når man trykker på den. Tag gryden af blusset, stil den koldt og lad rogn og kogelage køle hurtigt af. Opbevar kogt torskerogn i kogelagen i køleskab. Den kan holde sig i 5-6 dage.