Forurenet luft er i samme risikogruppe som asbest

Ligesom asbest, plutonium og tobaksrøg er forurenet luft nu på WHOs liste over de mest kræftfremkaldende årsager.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indbyggerne i forurenede metropoler som Beijing, New Delhi og Sao Paolo fik torsdag en kedelig nyhed.

Verdenssundhedsorganisation WHO har i følge Reuters besluttet at placere forurenet luft på listen over de mest kræftfremkaldende årsager, den såkaldte Gruppe 1, der byder på alt fra ultraviolet stråling til tobaksrøg og asbest.

Ifølge WHO døde omkring 223.000 mennesker verden over i 2010 af lungekræft forårsaget af forurenet luft, og der er desuden »overbevisende beviser« på, at det øger risikoen for at udvikle blærekræft. Det er for længst dokumenteret, at forurenet luft øger risikoen for en lang række sygdomme, heriblandt vejrtrækningsproblemer og hjertesygdomme.

»Vi ved nu, at forurenet luft ikke kun udgør en kæmpe risiko for helbredet generelt, men at det også er en afgørende årsag til dødsfald forårsaget af kræft,« siger Kurt Straif, en af lederne i den afdeling i WHO, der undersøger kræftfremkaldende stoffer og klassificerer dem.

»Den luft, vi indånder, er blevet forurenet med en blanding af kræftfremkaldende stoffer,« fastslår han over for Reuters med henvisning til blandt andet udstødning fra dieselbiler, opløsningsmidler, metaller og støv.

Selvom luftforurening varierer dramatisk fra sted til sted, vurderer WHO, at de seneste konklusioner har relevans for samtlige regioner i verden.

Organisationen anbefaler derfor i en ny rapport:

»Der er effektive metoder til at reducere luftforurening, og denne rapport bør sende et kraftigt signal til det internationale samfund om, at der skal gøres noget.«