Luftforurening belaster hjertet

I dagene efter en særlig slem partikelforurening i byen, vil flere blive indlagt med hjertesvigt og flere vil dø. Luftforurening slider på hjertet, og risikoen for hjertesygdom stiger i områder med dårligt luft.

ARKIVFOTO. Risikoen for at blive indlagt eller dø af hjertesvigt er øget med nogle procent i dagene efter, at partikelforureningen er steget. Her måler en forsker fra DTU partikelforurening i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luftforurening påvirker ikke kun lungerne, selv om det er der, man mærker den først. Det har større betydning for sundheden, hvad luftforurening gør ved resten af kroppen.

»Luftforurening giver ikke kun luftvejslidelser. Forurenet luft øger markant risikoen for hjertesygdom og for slagtilfælde. Det har betydning for diabetes, og vi ser også effekter på fostre, når gravide bliver udsat for luftforurening,« forklarer Steffen Loft, professor i miljømedicin ved Københavns Universitet.

En videnskabelig artikel i tidsskriftet The Lancet har nu sat tal på, hvor farligt det er for patienter med hjertesvigt, når luftforureningen øges i byen, især når det gælder forurening med partikler.

Forskere fra Edinburgh har analyseret en stor mængde undersøgelser af sammenhængen mellem luftforurening og hjertesvigt. Undersøgelsen viser, at risikoen for at blive indlagt eller dø af hjertesvigt er øget med nogle procent i dagene efter, at partikelforureningen er steget. Undersøgelsen omfatter kun patienter med hjertesvigt og ikke hele befolkningen, og den viser ikke, om dødeligheden på længere sigt er højere for hjertepatienterne.

»Det er verdensklasseforskning, selv om det er på et begrænset område. Vi ved i forvejen, at risikoen for at blive hjertesyg generelt er 20-30 procent højere hvis man bor i et luftforurenet område som for eksempel en storby, end hvis man bor et sted på landet med ren luft,« siger Steffen Loft.

Lige så farligt som passiv rygning

Det er svært at rense sundhedsstatistik for andre faktorer – for eksempel det faktum at folk i storbyer ofte lever et andet liv end folk på landet, og at hjertesygdommene derfor måske bliver udløst af andre vilkår end luftforureningen. Den sværeste luftforurening findes desuden i områder med tung industri eller med tung trafik, hvor den mindre velstillede del af befolkningen oftere vil bo, og socialgruppe vejer stadig tungt på sundhedsstatistikken.

»Men der findes jo også dyre områder, som er forurenede, og fattige områder med ren luft, og den danske befolkning er meget velbeskrevet, så vi kan fiske den egentlige effekt af luftforureningen ud » siger Steffen Loft.

Forskerne støtter sig også op af direkte kliniske forsøg, hvor frivillige udsættes kortvarigt for luftforurening og sættes op på en kondicykel med måleapparater på.

»Man stopper selvfølgelig, inden folk får en blodprop, men vi kan måle på både lunger og kredsløb, at luftforureningen skader kroppen,« siger Steffen Loft.

Den skadelig effekt af luftforurening er slet ikke på højde med rygning, men svarer nogenlunde til risikoen ved passiv rygning i hjemmet eller risikoen ved ikke at dyrke motion. Hjertesyge er særligt udsatte, men det er ikke en del af standardbehandlingen, at lægen diskuterer luftforurening med hjertepatienter.

Undgå myldretiden

»Her i Danmark har vi nok ikke så meget forurening fra industri, som briterne har, og vi har gjort meget for at nedbringe forureningen fra trafikken. Så vi skal måske sammen med hjertesvigtpatienterne mere se på den indendørs luftforurening, som vi selv står for at lave: Røg fra brændeovne og stearinlys, os fra madlavning, dårlig udluftning og så videre,« siger professor, dr.med. Gorm Jensen, forskningschef i Hjerteforeningen.

Der er heller ikke meget, man som enkeltperson kan gøre ved luftforureningen udendørs – udover at flytte ud af byen. Man kan dog så vidt muligt undgå at færdes på trafikerede steder i myldretiden, og man kan lufte ud mod gården i stedet for mod gaden.

»Man skal ikke lade være med at cykle eller motionsløbe, fordi man bor i byen. Men man kan måske vælge en anden rute til arbejde eller et andet tidspunkt for løbeturen for at undgå den værste luftforurening,« siger Steffen Loft.