Derfor hader du rosenkål

Kan du ikke lide kål og andre bitre grøntsager? Så kan du skyde skylden på dine gener, viser ny forskning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun et spørgsmål om vane og opdragelse, hvis du har svært ved at spise bitre grøntsager. Din modvilje mod de bitre smage kan også komme fra dine gener, viser ny dansk forskning.
Ifølge foodculture.dk viser forskning foretaget af Aarhus og Syddansk Universitet, at et særligt bittergen kan have betydning for, hvad vi kan lide at spise.

»Bittergenet TAS2R38 er fundet at være ligesom det gen, som koder for, hvor sensitiv man er over for bitterstoffer, og vi er ved at blive klar over, hvor stor forskel der er på, hvor sensitive folk er,« siger Tove Kjær Beck. Hun er kvinden bag ph.d-afhandlingen MaxVeg, der er en del af det tværfaglige studie mellem de to universiteter.

Test af grøntsager

Som en del af studiet blev forskellige grøntsager testet på et panel, og her viste det sig, at de mest bitre grøntsager er rosenkål, grønkål, julesalat, hvidkål, rødkål og blomkål.
Disse grove grøntsager indeholder glucosinolater, og det er dem, der fremkalder en bitter sag på tungen.
Ifølge foodculture.dk arbejder forskerne nu på at udvikle tiltag, der gør de bitre - men sunde - grøntsager mere spiselige, blandt andet ved at udvikle en grønkålssort, der ikke er så bitter, men har et højere indhold af sukker.

Men nu skal man ikke tro, at man bare kan skyde skylden på sine gener og herefter gå en stor bue uden om de sunde grøntsager. Ifølge Tove Kjær Beck er det nemlig ikke kun generne, der afgør vores smag, men også tilvænning:
»Her er kaffe et rigtig godt eksempel,« siger hun til foodculture.dk.

»Det er der ikke mange, der kan lide som børn, men det er noget, vi lærer at drikke med alderen. Det er en af de mest påskønnede drikkevarer i verden og et godt bevis på, at man igennem livet kan lære at påskønne bitre smage.«