Storby-karse med god samvittighed

Den lille designvirksomhed tiny gardens har specialiseret sig i tidens store trend – vindueshaver. Sammen med udsatte borgere fra Københavns Nordvestkvarter producerer de små æsker, der skaber rammen om din egen lille have.

Helle Haugaard står bag tiny gardens, der producerer »vindueshaver«. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag behøver man bare en vindueskarm for at få afløb for sine grønne fingre, og så betyder det ellers ikke så meget, om vinduet har udsyn til stenbroen. Så enkelt er rationalet bag tendensen »vindueshaver«. Det er selvfølgelig ikke ligefrem en teknologisk landvinding, at menigmand dyrker urter som karse i sit køkken. Det har man gjort i mange, mange år. Men når begreber som »window farming« og »window gardens« giver hhv. 34 og 112 millioner hits på søgetjenesten Google, er det næppe en journalistisk stramning at kalde hobbyen for en trend. Slet ikke, når selv et anerkendt arkitektfirma som Bjarke Ingels Group begynder at eksperimentere med at tænke indendørs haver ind i sit design. Og de er ikke de eneste.

Herhjemme har den danske virksomhed tiny gardens gjort de bittesmå køkkenhaver – i bogstaveligste forstand – til sin niche. Firmaet specialiserer sig i at udvikle små »have«-æsker med alt fra radiser og basilikum til mizuna og rød sennep.

»Vi har nok alle sammen prøvet at dyrke karse i en underkop med vat, som ikke så videre køn ud og måske altid stod lidt i vejen. Vi udvikler i stedet nogle æstetiske produkter, som man har lyst til at have stående samtidig med, at vi giver mulighed for, at man kan dyrke sine egne smagsoplevelser. Når man for eksempel dyrker sine radiser, ja, så oplever man, at de får en helt anden frisk, sprød smag uden den bitterhed, som man til tider oplever,« fortæller Helle Haugaard, der er idékvinden bag tiny gardens.

Men det er ikke kun radiserne, der ifølge Helle Haugaard skal give kunderne god smag i munden. Således er æskerne, der produceres af genbrugspap, designet af udviklingshæmmede og samlet af sårbare unge i Københavns Nordvestkvarter.

»Mange af disse mennesker behøver måske bare en lille håndsrækning og nogle andre vilkår for at kunne bidrage til samfundet, og det har vi forsøgt at give dem,« siger Helle Haugaard, der kalder den sociale og miljømæssige bæredygtighed for en essentiel del af konceptet bag tiny gardens.

»Og så er det dejligt at høre, når kunderne simpelthen bliver vækket af deres børn i ren begejstring over, at frøene spirer.«