Tysklands vækst justeres atter nedad

Den tyske økonomi vokser kun med mellem 0,8 og 1,3 procent, siger førende institutter. Der er tale om en markant nedjustering.

BERLIN: Tyskland kan ikke regne med en økonomisk vækst for 2005 på meget mere end én procent.

Det er resultatet af en række reviderede vurderinger fra landets førende, økonomiske institutter. Hermed nedjusteres tidligere forventninger. Tyskland har samtidig den tvivlsomme rekord at have den laveste vækst i det vestlige Europa mellem 1995 og 2004.

Den seneste, kolde afvaskning kom fra Ifo-Instituttet i München i går. Ifo forudsagde for nylig sammen med andre institutter en vækst på omkring halvanden procent for næste år. Nu tror man kun på 1,2 pct.

»Tyskland er afkoplet fra verden,« siger Ifos chef Hans-Werner Sinn. »Verdensøkonomien boomer, som det ikke er set de seneste 28 år, men den tyske økonomi er ikke med,« fastslår han.

Øvrige institutter, som HWWA i Hamburg, IfW i Kiel, IWH i Halle og RWI i Essen forventer en vækst på mellem 0,8 og 1,3 pct. Selv den mest optimistiske vurdering er et godt stykke under den rød-grønne regerings, der ligger på knapt to pct.

Årsagen til nedjusteringen er en forventning om, at eksporten - det eneste, som har holdt Tyskland oppe de senere år - løjer af som følge af en mindre dynamik i verdensøkonomien. Samtidig forbliver efterspørgslen på hjemmemarkedet på sit lave niveau, regner man med. End ikke julehandelen, som går nogenlunde godt, giver altså anledning til optimisme for næste år.

HWWA-formanden Thomas Straubhaar ser dog lys i horisonten. Reformerne på arbejdsmarkedet og pensionssystemet betyder, at der langsigtet kan komme en bedre udvikling. Men »det tager tid, før det, der er opnået i 2004, giver resultater«, siger han.