Så meget koster det, når USA lukker og slukker

Fra i dag bliver op mod 800.000 ansatte i den offentlige sektor i USA sendt hjem fra arbejde. Varer nedlukningen i længere tid, kan det ramme det økonomiske opsving, vurderer økonomer

Der er lukket og slukket i USA, og det kan blive dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM BOURG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden klokken seks i morges lukkede administrationen af Amerikas Forenede Stater ned.

Det vil sige, at ansatte i landets biblioteker, offentlige kontorer, ministerier samt nationalparker - i alt op mod 800.000 personer - bliver bedt om at lade bilen stå i garagen og blive hjemme i dag.

Og selvom konsekvenserne er til at overse, hvis der kun bliver tale om få dages orlov, så er økonomer og analytikere allerede i fuld gang med at regne på, hvad en længere periode uden afklaring omkring finansbudgetterne vil få af betydning.

Koster 300 millioner dollar om dagen

De op mod 800.000 ansatte der bliver sendt hjem, svarer kun til 0,6 procent af den samlede beskæftigelse.

Ifølge det amerikanske analysebureau IHS koster nedlukningen af den amerikanske stat mindst 300 millioner dollar om dagen, hvilket dog kun er en brøkdel af landets samlede produktion, BNP på cirka 15,7 billioner dollar.

Men hvis nedlukningen varer i længere tid kan den sætte mere alvorlige aftryk i tilliden blandt forbrugere og erhvervsliv og true det skrøbelige økonomiske opsving.

IHS vurderer, at en uge uden et fungerende statsapparat vil skære 0,2 procentpoint af årets BNP-vækst til to procent. 

Skærer i vækstskøn

Det er ikke fordi, at amerikanerne ikke har prøvet det før. Det er 18. gang siden 1976, at staten lukker delvist ned. Nedlukningerne har i gennemsnit varet i seks dage, men den seneste i 1996 varede i 21 dage.

Hvis det sker igen, så vil det ramme væksten hårdt og skære mellem 0,9 -1,4 procentpoint af årets BNP-vækst, vurderer Guy Lebas, der er strateg hos finanshuset Janney Montgomery Scott LLC overfor Finanstjenesten Bloomberg.

»Statens forbrug har betydning for alle aspekter af økonomien og afbrudt forbrug truer - i højere grad end direkte tab af indkomst - med at skade tilliden hos investorer og erhvervslivet på måder, som virkelig ødelægge den økonomiske vækst,« siger han til avisen.

Vurderingerne ligger nogenlunde på linje med forudsigelserne hos Bank of America Merrill, der forudser, at en delvis nedlukning i to uger vil skære 0,5 procentpoint af BNP-væksten i fjerde kvartal, mens en nedlukning i hele oktober vil have voldsomme konsekvenser og skære to procentpoint af væksten.

Gældsloftet kan koste på kreditværdigheden

Men hvad der måske ikke kan gøres op i dollar og cents her og nu, er hvilke konsekvenser det vil have for USAs omdømme, hvis politikerne ikke bliver enige om et nyt finansbudget, inden landet støder på det nuværende gældsloft på 16800 milliarder dollar.

»Uden en forhøjelse af gældsloftet vil USA i teknisk forstand være insolvent, og det vil ramme troværdigheden af den amerikanske kreditværdighed,« skriver Handelsbanken cheføkonom Jes Asmussen i sin morgenkommentar.

Og Jyske Banks senioranalytiker Kim Fæster er på samme spor.

»En længerevarende konflikt vil også bringe USA tættere på det virkelige problem, nemlig gældsloftet, som USA rammer den 17. oktober. Derfor vil de finansielle markeder givetvis blive mere og mere nervøse i takt med, at tiden går uden en løsning,« skriver han i en morgenmail.

Den nuværende nedlukning af dele af statsapparatet fører dog til besparelser i den offentlige sektor, der kan betyde, at gældsloftet først skal hæves senest i slutningen af måneden.

Markederne tager situation roligt

Markederne har indtil videre reageret afdæmpet på udsigten til en nedsmeltning af det amerikanske statsapparat.

I går faldt de tre ledende indeks, Dow Jones, Nasdaq og SP 500mellem 0,4 og 0,8 procent.Og efter fald i går, har de europæiske børshuse startet dagen med små plusser til de ledende indeks.

Hos Nordea forventer seniorstrateg, Henrik Drusebjerg heller ikke voldsomme reaktioner i den kommende tid.

»Vi ved fra de sidste 17 gange den amerikanske offentlige sektor har været lukket, at aktiemarkedet taber 0,3 procent efter 10 dages lukning, men vinder det tilbage i løbet af de næste 10 dage ved at stige 1,1 procent efter åbningen,« skriver han i en morgenkommentar.

Arbejdsmarkedsrapport bliver måske aflyst

Investorerne kan dog i de kommende par uger komme til at mangle de strømpile, de normalt guider efter.

Nedlukningen betyder ifølge Spar Nord Banks chefstrateg, Christian Mose Nielsen, at en række statistiske data ikke offentliggøres.

»Der er således stor risiko for, at fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport ikke offentliggøres,« skriver han i sin morgenkommentar.

Det står dog endnu ikke klart, om offentliggørelsen af arbejdsmarkedsrapporten bliver vurderet til at høre blandt de essentielle funktioner, der stadig skal varetages.

De vanskelige forhandlinger om det amerikanske finansbudget har allerede betydet, at Den Amerikanske Centralbank, Federal Reserve indtil videre har udskudt planerne om at drosle ned på sine omfattende obligationsopkøb.